IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първият закон за киберзащита в ЕС получи зелена светлина

Регулациите изискват големите компании да обявяват публично случаите, в които са станали обект на кибератака

10:44 | 07.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейският съюз одобри първите си регулаторни правила за киберсигурността, с които принуждава компаниите да засилят защитите, а фирми като Google и Amazon.com да обявяват когато са станали обект на атака, пише Bloomberg.

Европейският парламент одобри регулации, които ще наложат задължения, свързани със сигурността, както и докладване от страна на операторите на услуги в индустрии като банково дело, енергетика, транспорт и здравеопазване, а също и от дигитални оператори като търсачките и онлайн магазините. Законът, гласуван в сряда в Страсбург, Франция, изисква също така правителствата на страните от ЕС да работят заедно в областта на сигурността на мрежите.

Регулацията „ще помогне за предотвратяването на кибератаки срещу важни свързани помежду си инфраструктури“, твърди Андреас Шваб, германски член на Европейския парламент. Правителствата на страните членки на ЕС вече са подкрепили закона.

Проблемите със сигурността на мрежите, произтичащи от човешка грешка, технически неизправности и кибератаки водят до годишни загуби в размер на 260 млрд. евро до 340 млрд. евро, обявиха от ЕП, позовавайки се на агенцията за мрежова и информационна сигурност.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още