IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm и SSW Partners придобиват шведската Veoneer

Сделката за покупката на компанията от Magna в крайна сметка беше отхвърлена

11:26 | 05.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bing Guan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Производителят на чипове Qualcomm и SSW Partners са постигнали споразумение за придобиването на групата за автомобилни технологии Veoneer за 4,5 млрд. долара, обяви шведската компания, цитирана от Ройтерс.

Експертизата на Veoneer в производството на развити системи за асистирано шофиране (ADAS) я превръща в привлекателна цел за придобиване както за Qualcomm, така и за канадската Magna.

През август Qualcomm предложи да купи Veoneer с премия от 18,4% спрямо офертата на Magna за 3,8 млрд. долара, отправена през юли, която вече беше приета от борда на Veoneer.

Предложението на Qualcomm беше обявено, след като през януари 2021 г. гигантът сключи споразумение за съвместна работа с Veoneer за разработката на софтуер и платформа за чипове за система за асистирано шофиране, наречена Arriver.

Qualcomm и SSW Partners, новосъздадена инвестиционна компания, базирана в Ню Йорк, ще придобият Veoneer за 37 долара на акция в брой.

Magna имаше сходен интерес към придобиването на Veoneer, докато се опитва да се конкурира с други производители на ADAS като Aptiv, Bosch и Continental.

Veoneer заяви, че е прекратила предишното си споразумение за придобиване от Magna. В отделно изявление Magna твърди, че Veoneer ще ѝ плати 110 млн. долара за провала на сделката.

Листнатите в Стокхолм акции на Veoneer повишиха стойността си с 4,33% и се предлагаха за 313,4 крони (35,91 долара) при приключването на борсовия ден вчера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още