IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm може да получи още една глоба от ЕК

Властите в Европа обвиняват компанията в антиконкурентни практики отпреди 10 години

14:37 | 18.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Qualcomm, най-големият производител на чипове в света, ще бъде обект на второ антитръстово разследване от страна на Европейския съюз (ЕС) за блокиране на конкурент от пазара преди повече от десетилетие, твърди източник на Ройтерс, запознат с въпроса.

Компанията беше остро критикувана през 2015 г., когато Европейската комисия (ЕК) я обвини, че е подбивала конкуренцията с цените си между 2009 и 2011 г. Целта е била да изтласка от пазара британския производител на софтуер за телефони Icrea, които сега е част от Nvidia.

Комисията твърди, че Qualcomm е продала определени количества от своите UMTS чипове на два от клиентите си на по-ниска цена, за да измести Icera от пазара.

Европейският регулатор, който може да глобява компаниите до 10% от глобалния им оборот, може да санкционира Qualcomm още днес, твърди един от източниците, докато друг посочва, че решението може да бъде взето и другата седмица.

ЕК глоби Qualcomm с 997 млн. евро миналата година за това, че е платила на Apple да използва само нейните чипове – тактика, която има за цел да попречи на конкуренти като Intel.

Както комисията, така и Qualcomm отказват да коментират въпроса.

Това може да бъде последната санкция на еврокомисаря по конкуренцията Маргргете Вестагер срещу технологична компания преди изтичането на мандата ѝ на 31 октомври. Солидните глоби срещу големите технологични компании от Съединените щати станаха знакови за мандата на Вестагер. Тези действия обаче не се харесаха на американския президент Доналд Тръмп.

Освен това Qualcomm беше обвинена и заради други бизнес практики. През май тя загуби антитръстово дело от Федералната търговска комисия, след като съдията реши да признае компанията за виновна.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още