IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm повиши офертата си за придобиването на NXP Semiconductor

Сега предложението ѝ е за 127,50 долара на акция

14:45 | 20.02.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският производител на чипове Qualcomm повиши офертата си за придобиването на конкурента си NXP Semiconductor до 127,50 долара на акция от 110 долара на акция, след като се оказа под натиск от страна на акционерите, водени от хедж фонда Elliott Management, предава Ройтерс.

Qulcomm заяви, че трябва да купи минимум 70% от акциите на NXP в обращение вместо 80%, колкото настояваше при по-ранните условия. Най-новата оферта оценява NXP на 44 млрд. долара.

Книжата на NXP повишиха стойността си с около 6,5% до 126,15 долара преди старта на търговията.

Придобиването на NXP ще помогне на Qualcomm, която произвежда чипове за производителите на телефони с Android и на Apple, да разшири присъствието си на бързо развиващия се пазар на чипове, използвани в автомобилите и да намали зависимостта си от охлаждащия се пазар на смартфони.

Преди повече от година Qualcomm обяви, че ще купи NXP за около 38 млрд. долара, но част от акционерите на холандската компания обявиха, че трябва да бъде платена по-висока цена.

Broadcom, която пък иска да купи Qualcomm за 121 млрд. долара, посочва, че офертата ѝ зависи от това дали Qualcomm ще придобие NXP за 110 долара за акция или сделката ще бъде прекратена.

Qualcomm не искаше да увеличава предложената цена и миналия месец изведе на преден план намеренията си за обратно изкупуване на акции като алтернатива на придобиването на NXP.

"Предпочитаме да придобием NXP, но не на всяка цена“, коментира главният финансов директор на Qualcomm Джордж Дейвис при представянето на финансовите резултати на компанията през януари.

Qualcomm, Broadcomm и NXP не са открити веднага за коментар по темата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Achtung
преди 6 години
Broadcom според мен, доста се надценяват, Qualcomm е голяма хапка за тях и резултата от сливането би бил спорен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още