IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm разочарова с по-слаб ръст на приходите

Компанията защити своя спорен модел на лицензиране

13:40 | 26.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Производителят на чипове Qualcomm отчете по-слаб от очакваното ръст на тримесечните си приходи – 3,9%, и защити своя модел на лицензиране, предава Ройтерс.

Акциите на компанията понижиха стойността си с 3,8% до 54,75 долара по време на следборсовата търговия.

Федералната търговска комисия на САЩ и Apple заведоха дело срещу Qualcomm с обвинения в „антиконкурентни“ практики с цел запазване на монопола ѝ на пазара на чипове, използвани за смартфони.

Apple заведе дело срещу Qualcomm и в Пекин, като твърди, че доставчикът на чипове е злоупотребил със своята власт. Американската компания иска обезщетение в размер на 1 млрд. юана (145,23 млн. долара).

Мениджърите на Qualcomm твърдо защитиха модела за лицензиране, който ползва компанията. Прогнозата за приходите не включва очаквано влияние от конфронтацията с Apple.

Производителят на чипове заяви, че очаква да продължи да прави доставки към Apple по време на спора, а договорите с американския технологичен концерн продължават да са валидни.

Южнокорейски антитръстов регулатор глоби Qualcomm с 1,03 трлн. вона през декември заради нечестни бизнес практики, свързани с лицензирането и продажбите на чипове за модеми. Глобата е отразена в резултатите за последното тримесечие.

Qualcomm е основен доставчик, както на Apple, така и на Samsung Electronics. Те са донесли около 40% от нейните приходи за 2016 г.

Базираната в Сан Диего компания прогнозира коригирана печалба от 1,15 до 1,25 долара на акция за текущото тримесечие, както и приходи в диапазона 5,5-6,3 млрд. долара. Средната прогноза на анализаторите е за печалба от 1,2 долара на акция и приходи от 5,9 млрд. долара, според Thomson Reuters I/B/E/S.

Нетната печалба се е свила почти двойно до 682 млн. долара, или 46 цента на акция, през миналото тримесечие заради южнокорейската глоба. Приходите са нараснали до 6 млрд. долара от 5,78 млрд. долара, като не изпълниха очакванията на анализаторите за 6,12 млрд. долара.

Като се изключат някои елементи, Qualcomm е спечелила по 1,19 долара на акция, което е малко над очакваните от анализаторите 1,18 долара.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още