IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm се надява на одобрение в последния момент за сделката с NXP

Изтича срокът, в който китайският регулатор да даде зелена светлина за придобиването

21:52 | 25.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Qualcomm все още очаква одобрението на Китай за придобиването на холандския производител на чипове NXP Semionductors, а крайният срок за офертата изтича само след няколко часа, което увеличава вероятността споразумението да бъде провалено, на фона на обтегнатите отношения между САЩ и Китай, предава Ройтерс.

Сделката за 44 млрд. долара беше обявена през октомври 2016 г., само дни преди избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, а след това се оказа в разгара на развалящите се търговски отношения между двете страни, които използват митата като инструмент в битката си. Същевременно сблъсъците им са свързани с проблеми като собствеността върху технологии и патенти.

Qualcomm, най-големият производител на чипове за мобилни телефони в света, и NXP заявиха през април, че ще се откажат от сделката, ако не успеят да получат одобрение от китайския регулатор до 25 юли. Това е единственият от деветте световни регулатора, който остана да даде зелена светлина на споразумението.

Ако то се провали, това вероятно ще влоши напрежението между Вашингтон и Пекин. Qualcomm ще трябва да плати 2 млрд. долара такса за разваляне на сделката и ще остане в търсене на нови начини да разшири бизнеса си отвъд чиповете за мобилни телефони, където растежът се забавя.

Източник, близък до компанията, твърди, че тя се изправя срещу „каменна стена“ при случаи, в които зависи от китайския антитръстов регулатор – Държавната администрация за пазарна регулация, и няма никакъв скорошен прогрес по сделката.

Но той допълва, че все още има надежда, че споразумението ще бъде одобрено в последния момент.

Но втори източник, близък до Qualcomm, е казал на Ройтерс че е малко вероятно одобрението от Китай да бъде дадено днес и компанията се подготвя да плати таксата на NXP.

Qualcomm не е отговорила на запитванията за коментар извън обичайното работно време в САЩ, Китайският регулатор също не е отговорил.

В отговор на въпрос Министерството на външните работи на Китай заяви днес, че отговорните отдели разглеждат сделката и поддържат „добра комуникация“ с Qualcomm в процеса на разглеждане на сделката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още