IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm ще помогне на Amazon да вкара Alexa в безжичните слушалки

Двата гиганта са сключили споразумение, което може да повлияе на пазара на гласови асистенти

13:57 | 23.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производителят на микрочипове Qualcomm обединява сили с Amazon.com за увеличаване ползването на гласовия асистент Alexa в безжични слушалки, обявиха компаниите, цитирани от Ройтерс.

Съгласно сделката Qualcomm ще пусне серия от чипове, които всеки производител на Bluetooth слушалки може да използва, за да интегрира Alexa директно в устройството. Когато слушалките бъдат свързани с телефон, който разполага с приложение за Alexa, потребителите ще могат да говорят на гласовия асистент, натискайки бутон на слушалките.

Функционалността ще е същата, като тази на безжичните слушалки AirPod на Apple, които позволяват комуникация с гласовия асистент Siri.

Amazon и Google, чиито гласови асистенти се ползват от колонките им за дома, се насочват все повече към партньорства с производители на слушалки.

Модели от Bose до Jabra вече включват вградена Alexa, а по-рано тази година Sony заяви, че софтуерен ъпдейт ще позволи на някои от нейните модели също да работят с гласовия асистент. Google Assistant пък може да се ползва на слушалки на Bose, JBL и Sony, както и със собствените ѝ Pixel Buds.

Партньорството с Qualcomm може да помогне за разширяване на линията от продукти.

„Това значително намалява техните [енергийни] разходи и времето за достигане до пазара“, коментира Антъни Мъри, старши вицепрезидент и генерален мениджър „Глас и музика“ в Qualcomm. “За индустрия става по-лесно да интегрира това“.

Мъри отказва да коментира дали Qualcomm ще предложи същото за Google Assistant, но твърди, че компанията за чипове планира да работи и с други партньори в бъдеще.

Ходът е част от по-широката стратегия на Qualcomm да диверсифицира бизнеса си, така че да е по-малко зависима от процесорните и модемните чипове за мобилни телефони.  

Вижте повече в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още