Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Р. Желязков: Имаме законодателство в интерес на потребителите при 5G мрежата

Държавите членки на ЕС имат координиран подход за киберсигурността на бъдещите електронни съобщителни мрежи, посочи транспортният министър

Р. Желязков: Имаме законодателство в интерес на потребителите при 5G мрежата

Снимка: Ройтерс

Държавите членки на Европейския съюз, включително и България, работят по координиран механизъм за сигурността на 5G мрежата. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на Срещата на върха по киберсигурност, която се провежда в Берлин. Той добави, че през декември предстои Съветът на Европейския съюз да одобри заключенията за важността на мрежите от пето поколение и аспектите на сигурността.

Още по темата

Темите за разгръщане на 5G, гарантирането на киберсигурността на мрежите от пето поколение, като и европейските подходи, прилагани за тяхна защита, бяха основни теми на срещата на Росен Желязков с федералния министър на икономиката и енергетиката на Германия Питър Алтмайер, съобщи пресцентърът на транспортното ведомство. Двамата министри обсъдиха предстоящото подписване на заключенията на Съвета на Европейския съюз, с което се утвърждава координираният подход към разгръщане на 5G мрежите и киберсигурността на бъдещите електронни съобщителни мрежи.

Пред участниците във Форума по интернет управление, министър Желязков подчерта, че в тази област България е една от първите страни в Европа, които имат законодателство в интерес на потребителите.

“Моделът за управление на интернет, който подкрепя прозрачността и свободата, създаде условия за здравословна конкуренция между голям брой предприятия. В резултат на тази политика, нашата държава е достигнала до водещи позиции по отношение на скоростта на интернет и достъпността на цените за използване на услугата. Това е пример за това, как държавната политика за управление на този глобален ресурс е мощен инструмент за постигане на икономически растеж“, каза министърът.

В рамките на форума по управление на интернет Росен Желязков проведе среща с американския учен Винт Сърф, признат за един от „бащите“ на интернет. Българските предприемачи и институции са много активни по отношение на запазването и регистрирането на имена на интернет домейни, коментира по време на разговора българският министър. Той даде пример, че в нашата страна има около 63700 домейна на латиница, 3535 домейна на кирилица, а 45 процента от адресите “.ею“ са регистрирани в България. „Кирилицата се превръща в един от трите основни езика в интернет“, допълни Росен Желязков.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Загубата на DoorDash нарасна, но компанията повиши прогнозата си