Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Работното място на бъдещето - не затвор, а мотиватор за по-добри резултати

Новите работни пространства трябва да се създават така че да отговарят на нуждите на служителите

Работното място на бъдещето - не затвор, а мотиватор за по-добри резултати

Снимка: Pixabay.com

Традиционните офиси имат три общи неща със затворите - това са места, на които трябва да отидете, да стоите там цял ден, а когато ги напускате, сте особено щастливи. Работното място на бъдещето е различно. То е гъвкаво, коментира Вероника Котлехлубер, ръководител на Центъра за дигитални услуги на Siemens, по време на конференцията 4Gamechangers, която се проведе тази седмица във Виена, Австрия.

По думите на Котлехлубер новите работни пространства, създадени по начин, който да отговаря на нуждите на служителите, са ключов мотиватор за хората.

Още по темата
За различните активности през деня са необходими различни видове пространства. Едно от тях е мястото за срещи, където екипите в компанията да могат да коментират съвместните си проекти например. “Растенията са особено полезни в този контекст”, коментира още Котлехлубер.

За сериозните задачи е необходимо място за концентрация, което обичайно е бюрото на всеки служител, където той не е обезпокояван от никого.

Местата, изискващи креативни процеси, също са важна част от работното пространство. Често те са с по-цветен интериор, неформални са и предполагат по-свободно общуване между служителите, което пък помага за генерирането на идеи.

Не на последно място трябва да бъде предвидено и място за разтоварване, където всеки да може да се отпусне и да общува с колегите си извън традиционните работни процеси.

“Не си даваме сметка, но прекарваме 90% от живота си в сгради. Това значи, че тези пространства са особено важни за нас. Те трябва да са ни комфортни, но и да са сигурни”, коментира експертът.

По думите ѝ има редица фактори, които да бъдат взети предвид, когато се подготвя едно работно пространство.

“Идеалната светлина води с до 14% по-добри резултати на изпити например”, посочи тя, допълвайки, че според други проучвания влажност на въздуха между 40 и 60% води до по-малък брой заболявания в офиса. Синята светлина пък насърчава продуктивността.

Същевременно трябва да се имат предвид различията между хората във въпросните работни пространства.

“Жените обичайно предпочитат стайна температура, която е с 2,5 градуса по Целзий по-висока от тази, която харесват мъжете”, обясни Котлехлубер. Тя твърди, че новите дигитални решения могат да помагат за решаването на такъв тип проблеми, като приложения, които се допитват до потребителите каква температура на стаята предпочитат, а когато резервират стая на среща или за друг тип работа в офиса, адаптират температурата спрямо тази, която е комфортна на конкретния човек.

По статията работиха: автор Елена Кирилова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Страните от ЕС завършиха оценката на рисковете пред сигурността на 5G мрежите им