IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Расте търсенето на прецизна оптика в индустрията с лазери

В периода 2020-2021 г. средният годишен растеж на сектора ще е с около 10% на година, съобщи директорът на "Кимкооп"

14:57 | 04.11.21 г.
Расте търсенето на прецизна оптика в индустрията с лазери

Оптичните технологии дават все по-голяма стойност. В периода 2020-2021 г. се очаква средният годишен растеж на сектора да е с около 10% на година. Секторът на прецизната оптика се развива и това се дължи на все по-дълбокото навлизане на оптични компоненти и изделия в различни сфери на живота. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Бизнес старт", Калин Георгиев, изпълнителен директор на "Кимкооп" по повод откриването на нова производствена база на българската компания за високоспециализирана оптична техника в „Тракия икономическа зона“.

От думите му стана ясно, че традиционно най-перспективните индустрии за приложение на оптичната техника са кино, охрана и отбрана. Прецизната оптика навлиза в автомобилното шофиране, машинното зрение, лазерните технологии и виртуална реалност.

Калин Георгиев посочи, че все повече автомобилни компании интегрират камери за нощно виждане, което повишава сигурността.

"Основната суровина е оптично стъкло, което купуваме от Германия, Китай и Япония. Използваме и материали като силиций и германий, които намират приложение в инфрачервената оптика", поясни изпълнителният директор на "Кимкооп".

Оптичните компоненти се използват в индустриалните лазери за операции като заваряване и рязане. Лазерите също са навлезли в отбранителната индустрия. Те се използват от военните за прецизно насочване на ракети и измерване на далечина.

"Отбранителната индустрия е сериозен пазар за оптичните компоненти. Историята на българската оптика започва с производство на оптични компоненти за Източния блок. Не срещаме затруднения с привличането на капитал, тъй като работим главно с държави от НАТО и Западния свят", обясни Калин Георгиев.

Той потвърди, че пандемията е била предизвикателство за индустрията и доста фирми са прекратили дейността си.

„Имаше нарушения във веригите на доставки, като сроковете и цените за тях се увеличиха. В дългосрочен план знаем, че нещата ще се възстановят, тъй като фундаменталната нужда от оптичните компоненти съществува“, прогнозира Калин Георгиев.

Кои са най-перспективните индустрии, за които се произвежда прецизна оптика? Ще се групират ли български фирми от оптичната индустрия, за да се включат в голям европейски проект? Какви са глобалните перспективи за прецизната оптика. Къде е конкуренцията на българските производители? Защо фирма „Кимкооп“ се премести от Панагюрище в „Тракия икономическа зона“? Къде е мястото на българските фирми в Индустрия 4.0.? Защо текучеството в „Кимкооп“ е толкова малко?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още