Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Растежът на Huawei се забавя значително под натиска на Вашингтон

Маржът също се е свил през последното тримесечие

Растежът на Huawei се забавя значително под натиска на Вашингтон

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Ръстът на приходите на Huawei се е забавил значително в рамките на третото тримесечие, а маржът ѝ се е свил, след като американските санкции засегнаха бизнеса ѝ, предава CNBC.

Приходите за отчетния период, завършил през септември, са достигнали 217,3 млрд. юана (31,91 млрд. долара), което представлява ръст само от 3,7% спрямо сумата от 209,5 млрд. юана за същия период година по-рано.

За първите девет месеца от годината приходите са в размер на 671,3 млрд. юана (98,57 млрд. долара), или с 9,9% повече от 610,8 млрд. юана от предходната година. Това е значително забавяне на растежа. За първите девет месеца на 2019 г. ръстът на приходите на Huawei беше 24,4%.

Междувременно маржът на нетната печалба е достигнал 8% за деветмесечието, под 8,7% за същия период на миналата година.

Още по темата

Санкциите на Вашингтон очевидно засягат китайския технологичен гигант. Миналата година Huawei беше поставена в черния търговски списък на Съединените щати. Google скъса връзки с Huawei, което означава, че смартфоните на китайската компания повече не могат да използват лицензирания софтуер на Google за Android. Това нанесе удар на продажбите на смартфони на Huawei извън Китай, докато на вътрешния ѝ пазар бизнесът ѝ процъфтява.

Huawei не дава разбивка за това кой бизнес с колко е допринесъл за растежа.

Компанията заяви, че за първите три тримесечия на 2020 г. резултатите „на практика отговориха на нашите очаквания“.

„Докато светът се бори с Covid-19, глобалната верига на доставките на Huawei беше поставена под огромен натиск,а производството и операциите се сблъскаха с нарастващи трудности“, обяви компанията в съобщение до медиите.

Huawei посочва, че прави всичко по силите си, „за да намери решения, да оцелее и да продължи напред, както и да изпълни своите задължения към клиентите и доставчиците“.

В момента технологичната компания се бори с още по-големи предизвикателства. По-рано тази година Вашингтон наложи още по-строги рестрикции, които заплашват да ограничат снабдяването ѝ с чипове от основния ѝ поддоставчик TSMC. Това може да осакати бизнеса ѝ със смартфони, твърдят анализатори.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Какви са амбициите на България в света на технологиите с изкуствен интелект?