IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за умни градове ще достигнат 124 млрд. долара през 2020 г.

По данни на IDC това ще представлява увеличение от близо 19% на годишна база

18:42 | 13.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Глобалните разходи за инициативи, свързани с умните градове, ще достигнат почти 124 млрд. долара през 2020 г., сочи нова прогноза на компанията за пазарни проучвания IDC.

Това ще представлява 18,9% увеличение на годишна база, допълват данните.

За целите на проучването IDC е разгледала над 180 града в няколко региона – САЩ, Канада, Япония, Западна Европа, Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка, Китай и Азиатско-тихоокеанския регион.

100-те топ града по отношение на инвестициите в умни технологии през миналата година са отговорни за около 29 на сто от световните разходи в тази посока за 2019 г.

Данните на IDC сочат, че за 2020 г. най-големият регион по пазарен дял в този сегмент е САЩ с 25,9%, следван от Западна Европа с 24,7%, а трети е Китай с 21,5%.

И през тази година умните градове ще вълнуват света, докато той се доближава все повече до пускането на новото поколение мобилни мрежи (5G). Те ще са основен фактор за създаването на интелигентна инфраструктура, тъй като ще предложат по-бърза и по-стабилна интернет връзка. 

У нас честотите, необходими за пускането на 5G, се очаква да бъдат освободени до средата на годината, обявиха от Комисията за регулиране на съобщенията. Самите мрежи вероятно ще бъдат пуснати през 2021 г., но това не означава, че бизнесът и общините не залагат на умните градове и сега.

Повече за инициативите в тази посока, за 5G бъдещето и как ще се промени инфраструктурата, така че градовете да се превърнат в умни, можете да научите в рамките на конференцията „Knowledge City 2020 – градове на бъдещето“, която се организира от Investor.bg на 19 февруари от 09:30 часа в Capital Fort (бул. Цариградско шосе 90, София). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още