Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Разследване на британския антитръстов регулатор отлага сделка за 8 млрд. долара

Службата за конкуренция и пазари започна първоначално проучване на предложението на Takeaway.com за придобиване на конкурента Just Eat

Разследване на британския антитръстов регулатор отлага сделка за 8 млрд. долара

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Придобиването от Takeaway.com на конкурентната компания за доставки на храна по домовете Just Eat за 6,2 млрд. паунда (8,1 млрд. долара) беше отложено от британския антитръстов регулатор, който започна първоначално проучване на сделката, предава CNBC.

Службата за конкуренция и пазари (CMA) съобщи, че е започнала преглед на сливането на двете компании, който ще трябва да установи дали сделката може да доведе до „значително отслабване на конкуренцията“ във Великобритания. CMA допълни, че очаква коментари по трансакцията от заинтересовани страни до 6 февруари.

Вчера Takeaway.com съобщи, че е била уведомена, че CMA е „преосмислила позицията си“ по придобиването и смята, че има основание за проучване на сливането. В друго изявление от днес Takeaway.com информира, че ще забави планираната сделка изцяло с акции с една седмица в резултат на разследването.

Още по темата
То е удар за планираното комбиниране на базираната в Холандия Takeaway.com и Just Eat, чиято централа се намира във Великобритания. Двете компании са големи играчи в бързо растящата индустрия с доставки на храна в Европа.

Това се случва само няколко месеца след като британският антитръстов регулатор съобщи, че ще започне официално разследване на миноритарната инвестиция на Amazon в британския стартъп за доставки на храна Deliveroo. Гигантът в електронната търговия оглави набраните средства на стойност 575 млн. долара за приложението миналата година.

Deliveroo е една от най-успешните технологични компании във Великобритания с оценка от близо 2 млрд. долара.
Доставките на храна се оказаха горещ сектор за инвеститорите и сега той е на ръба на значителна консолидация. По-рано тази седмица Uber съобщи, че ще продаде бизнеса си Eats в Индия на местния оператор Zomato, като запази миноритарен дял в подкрепяната от Ant Financial компания. След сделката главният изпълнителен директор на Uber Дара Косровшахи заяви, че „консолидацията трябва да се случи“.

Takeaway.com съобщи, че над 90% от акционерите в Just Eat са се съгласили да продадат дела си. Тя допълни, че комбинираната компания ще бъде наречена Just Eat Takeaway.com NV на 31 януари, но заради променения график акциите на компанията няма да бъдат листнати до 3 февруари.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
IT секторът прави планове за растеж въпреки безпрецедентната ситуация