IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разследването на лидера на Samsung продължава, но без големи доказателства

Процесът включва хиляди документи и показания, но все още не води до решение на въпроса дали наистина компанията е давала подкупи

12:54 | 13.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Процесът срещу Лий Дзие Юн, наследникът на империята Samsung Group, включва хиляди страници документи и стотици часове свидетелски показания от десетки свидетели. Но експертите твърдят, че липсва едно: доказателства, пише Bloomberg.

Милиадерът е обвинен в плащането на подкупи на вече отстранения от поста си президент на Южна Корея Пак Кън-Хе, но Лий отрича всичко това. Очаква се съдебният процес да продължи още няколко месеца, като прокуратурата възнамерява да призове на разпит Пак Кън-Хе, тъй като се опитва да докаже, че Лий е дал милиарди долари, за да получи одобрение за сливане на части от бизнеса му.

„Вярно е, липсва основно доказателство“, коментира Хън Юн-сю, адвокат, който преди това е работил със специалната прокуратура по време на първоначалното разследване на Лий. „Най-добрият вариант за прокурорите е да направят аргументите си толкова убедителни, колкото е възможно, на базата на доказателствата, които имат до момента“.

Делото е наричано „процесът на века“ заради връзката му със скандала за търговия с влияние, който доведе до свалянето на президента и вплете в примка най-мощните корпорации от страната. Същевременно изслушванията са белязани от лаконични коментари между прокурорите и съдията. Свързването на точките е усилие, което отнема много време, като се простира отвъд първоначалния краен срок през май, а прокурорите все още не са завършили своята теза, преди защитата да получи разрешение да представи своята.

Ако процесът не завърши до края на август, шестият месец от ареста на Лий, тогава магнатът ще трябва да бъде освободен при липса на нови обвинения.

Прокурорите обвиняват Лий, че е обещал пари за фондация за конни надбягвания, контролирана от приятел на президента. В замяна на подкрепа от правителството за сливането на филиали на Samsung, което му е помогнало да засили контрола си над бизнеса с електроника. Бивш министър на здравеопазването беше осъден за злоупотреба с власт в рамките на сделката.

Адвокатите на защитата заявиха, че сливането е имало за цел да повиши конкурентоспособността и няма нищо общо с властта на Лий.

Сред доказателствата, цитирани от началото на разследването през март, са текстови съобщения от мобилни телефони, използвани от директори на Samsung и бележките на секретаря на отстранения президент.

Данните показват, че най-голямата южнокорейска компания има връзки с високопоставени представители на властта, включително такива от регулаторите и от президентския кабинет. Samsung дори се е опитала да повлияе на длъжностни лица, като им е дала чисто нови смартфони Galaxy, сочат показанията на един от директорите.

И все пак липсват подробности за това какво са обсъждали президентът и Лий по време на срещите си в периода 2014-2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още