IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реални ли са обещанията на Тръмп, че митата няма да засегнат iPhone?

Водещ търговски съветник на президента заяви, че не знае за подобна отстъпка от страна на държавния глава

21:59 | 20.06.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Питър Наваро, водещ търговски съветник на американския президент Доналд Тръмп, заяви, че не е наясно с никакви изключения за митата за iPhone на Apple, пише Bloomberg.

От месеци САЩ и Китай спорят относно митата върху стоките, изнасяни от Китай към САЩ и обратно. Apple, която наема компании в Китай, за да сглобяват iPhone, до момента е избягвала митата. В понеделник The New York Times писа, че Тръмп е заявил на главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук, че САЩ няма да наложат мита върху iPhone.

"По отношение на Тим Кук и изключенията, не знам нищо за това“, коментира Наваро пред репортери. Той предполага, че Китай ще предприеме действия отвъд митата, за да усложни ситуацията за Apple и други американски компании.

"Ако сте чели предишните коментари на президента Тръмп за митата за 50 млрд. долара, той изясни, че очаква китайският отговор на нашите действия да не е ограничен само до мита“, обясни Наваро.

Възможно е Тръмп да е взел самостоятелно решението за iPhone и все още да не го е обсъдил с екипа си. Apple не е отговорила на запитването за коментар.

Компанията обаче е силно зависима от това, тъй като прави повечето от устройствата си в Китай и също така има успешен се бизнес с продажби на устройства във втората по големина икономика в света.

През 2017 г. компанията генерира 20% от приходите си от продажби в Китай, Хонконг, Макао и Тайван – 45 млрд. долара. По-голямата част от сумата идва от устройства като iPhone и iPad, които използват сходни компоненти.

Apple и други големи американски компании, включително Walmart и General Motors, искат да разширят бизнеса си в Китай. Това дава на страната особена сила и възможност за налагането на наказания и пречки в отговор на действията на Тръмп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Lucifer
преди 5 години
Китайския отговор вероятно ще остави от ябълката само отхапаното, по-голямата част с дръжката ще изядат митата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
pioner
преди 5 години
Един бойкот на ябълката, малко забавяния в доставките и ще имаме чудесен студен душ на Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още