IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Reddit търси инвестиционни банкери за IPO-то си

Компанията планира листване в Ню Йорк, но все още няма точна дата за него, твърдят източници

12:40 | 03.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Американската социална медия Reddit търси да наеме инвестиционни банкери и юристи, които да помогнат за първичното ѝ публично предлагане (IPO) в Ню Йорк, твърдят двама източници, запознати с въпроса, пише CNBC.

Reddit беше оценена на 10 млрд. долара при частен кръг на финансиране, проведен миналия месец. До момента, в който IPO-то ще се случи в началото на следващата година, Reddit се надява, че ще бъде оценена на повече от 15 млрд. долара, допълва един от източниците.

По думите на източниците, пожелали да останат анонимни, кога ще се случи листването и какъв ще е размерът му е свързано с пазарните условия. Говорител на Reddit е отказал да коментира въпроса.

Търсенето на съветници за IPO-то е нещо, за което се писа и по-рано, но през последните месеци имаше значителни спекулации, свързани с плановете на компанията да стане публична, след години, в които тя остана частна.

В скорошно интервю за New York Times главният изпълнителен директор Стив Хъфман заяви, че компанията планира да стане публична, но не е решила кога точно.

Reddit е основана през 2005 г. от Хъфман, предприемача и инвеститор Алексис Оханиан и покойния интернет активист Арън Шварц. Услугата стана популярна с нишовите си групи за дискусии, но не е толкова известна, колкото големите социални мрежи като Facebook и Twitter.

Базираната в Сан Франциско компания имаше експлозивен растеж, след като инвеститорите на дребно се насочиха към платформата в началото на годината, подкрепяйки GameStop и други меме акции. Повечето анализатори от Wall Street твърдят, че меме акциите (популярни в социалните мрежи, които се радват на силни ръстове – бел. ред.) са оценени твърде високо.

Reddit имаше близо 52 млн. дневно активни потребители и над 100 хил. общности към октомври миналата година. Хъфман заяви, че е по-рано тази година компанията е привлякла милиони нови потребители по време на сагата с GameStop, но не е обявила по-нови данни.

Reddit генерира повечето си средства от реклама. Тя отчете 100 млн. долара приходи от реклама за второто тримесечие – почти трикратен скок спрямо същия период на миналата година.

Най-големите инвеститори на Reddit са Fidelity Investment, Adreessen Horowitz, Sequoia Capital и Tencent Holdings.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още