IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулатор в ЕС иска банките да ползват повече технологии

В частност става дума за технологията RegTech за проверки за измами

16:37 | 29.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Christophe Morin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Нарастващата зависимост на банките от технологията „RegTech” за автоматизиране проверките за измами и изпращане на данни до регулаторите може да се нуждае от общи правила за насърчаване на по-широкото ѝ използване, заяви банковият регулатор на Европейския съюз (ЕС), цитиран от Ройтерс.

Част от по-мащабната тенденция за дигитализиране на финансите, RegTech се ползва от банките, за се съобразяват с правилата за проверки срещу пране на пари и да следя за измами с трансакции. Освен това изпраща данни до регулаторите за нивата на капитала и оценява дали клиентите могат да си позволят заем.

Технологията ускорява рутинните задачи и намалява човешките грешки, твърди Европейският банков орган (ЕБО).

Липсата на общи регулаторни стандарти в държавите от ЕС за този разрастващ се подсектор могат да създадат бариери за по-широко използване на RegTech, допълва регулаторът.

„Нужен ни е ефективен обмен на знания и да продължим да подобряваме знанията и уменията на регулаторите и надзорните органи на RegTech”, посочва още той. „В дългосрочен план допълнителни действия, като създаването на централизирана база данни на ЕС за решения или потенциално сертифициране на RegTech… могат да бъдат допълнително проучени и обмислени в Европейския съюз“.

Повечето предизвикателства, които пречат на по-широкото ползване на RegTech, са вътре в банките и RegTech фирмите, така че те ще трябва да предприемат действия, допълва регулаторът. Това включва осигуряване на достатъчно качество на данните, процеси за вътрешно управление и адекватни познания за RegTech”, коментира ЕБО.

Регулаторът твърди, че се е ангажирал с „неутралитет“ по отношение на технологиите, използвани от банките, което означава, че нито една конкретна технология не е предпочитана или дискриминирана, когато става въпрос за определяне на правила или надзор на кредиторите.

Базираният в Париж регулатор ще организира публичен онлайн семинар през четвъртото тримесечие, за да представи и обсъди основните констатации от доклада си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още