IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулаторите в ЕС ще обсъдят хакерската атака срещу Uber

Възможно е да бъдат започнати национални разследвания

10:52 | 24.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Следващата седмица регулаторите по опазването на данните в Европейския съюз ще обсъждат приложението за споделено пътуване Uber във връзка с голямата хакерска атака, която компанията е укрила, предава Ройтерс.

Uber е изправена пред регулаторни проблеми, след като главният изпълнителен директор Дара Косровшахи обяви, че компанията е пазила в тайна пробив в системите й, извършен миналата година. Ударът е засегнал данните на около 57 млн. акаунта.

Председателят на групата на европейските органи за защита на данните твърди, че случаят ще бъде обсъден на среща на 28 и 29 ноември.

Въпреки че властите в ЕС не могат да наложат санкции, те могат да се обединят около започването на национални разследвания.

Когато новият закон за опазване на данните в ЕС влезе в сила следващия май, регулаторите ще имат властта да налагат много по-високи глоби - до 4% от световния оборот на фирмата.

Uber е платила на хакерите 100 хил. долара, за да запазят в тайна пробива.

Откраднатата информация съдържа имена, имейл адреси и мобилни номера на потребители на Uber от цял свят, както и имената и лицензионните номера на 600 хил. американски шофьори, обяви Косровшахи. Uber отказа да разкрие кои други страни са засегнати.

Освен това Uber обяви, че е провела разговор със SoftBank Group, преди да съобщи публично за хакерската атака. Всичко това се случва в момент, в който двете се опитват да сключат споразумение, в рамките на което японската компания да инвестира около 10 млрд. долара за поне 14% дял от американския стартъп.

"Информирахме SoftBank, че разследваме пробив в база с лични данни, тъй като е наше задължение да разкриваме такива информации пред потенциален инвеститор, макар и информацията ни тогава да бе предварителна и непълна", съобщиха от Uber. "Щом приключи вътрешното ни разследване и получихме по-пълна картина, разкрихме информацията на регулаторите и клиентите ни".

Изявлението беше направено, след като Wall Street Journal писа, че Косровшахи е научил за атаката още преди два месеца, но е съобщил по-късно за нея, като преди това е уведомил японския инвеститор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още