Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Регулаторът на Пентагона не откри проблеми с договора, възложен на Microsoft

Amazon твърди, че не е получила сделката заради намесата на президента Доналд Тръмп

Регулаторът на Пентагона не откри проблеми с договора, възложен на Microsoft

Снимка: Getty Images

Регулаторът на Министерството на отбраната не е открил никакви доказателства, че спорното решение на Пентагона да даде договора за облачни услуги за 10 млрд. долара на Microsoft е било резултат от намесата на президента Доналд Тръмп, макар че заяви, че разследването е било ограничено от Белия дом, пише Bloomberg.

Докладът от 317 страници, публикуван снощи, е установил още, че даването на договора JEDI на една компания – Microsoft, вместо разпределянето му между конкуренти е „в съответствие с приложимите стандарти“.

Въпреки че проектът Joint Enterprise Defense Infrastructure беше силно оспорван от конкурентни технологични компании от самия му старт, проектът си спечели по-широко внимание, когато президентът на САЩ публично изрази притеснения, че договорът може да попадне в ръцете на Amazon.com.

Още по темата

След като Microsoft получи договора в крайна сметка, Amazon Web Services, звеното за облачни услуги на Amazon, заведе дело, в което твърди, че политическата намеса на Тръмп е струвала на компанията сделката. Amazon посочва, че Министерството на отбраната не е успяло да разгледа кандидатурата справедливо, защото Тръмп смята главния изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос за свой „политически враг“.

„Вярваме, че доказателствата, които получихме, показват, че служителите на Министерството на отбраната, които са оценили предложенията и са дали договора за JEDI Cloud на Microsoft, не са били притиснати да вземат решението от нито един от лидерите на министерството, който е по-висшестоящ от тях, който може да е комуникирал с Белия дом“, посочва докладът.

Но също така той твърди, че Белият дом е ограничил съдействието си по случая. Главният инспектор твърди, че остояването на „привилегиятя за комуникация на президента“ е довела до това, че главният съврт на Министерството на отбраната е инструктирал длъжностните лица „да не отговарят на нашите въпроси относно потенциална комуникация между представители на Белия дом и Министерството на отбраната за JEDI”.

Говорителтя на Microsoft Франк Шоу е заявил, че „докладът ясно показва, че Министерството на отбраната е провело подходящ процес за подбор“.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Европейската Bolt набра 600 млн. евро свеж капитал