Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Рекордно е финансирането на технологични стартъпи в САЩ през първото полугодие

Нетрадиционните инвеститори изместват рисковите инвеститори в сделките в подкрепа на стартиращи фирми

Рекордно е финансирането на технологични стартъпи в САЩ през първото полугодие

Снимка: Pixabay

Големите компании за управление на активи разшириха своето господство в Силициевата долина през последното тримесечие, като изтласкаха рисковите инвеститори от някогашния им нишов бизнес и поставиха 2021 г. напът почти да удвои миналогодишното рекордно финансиране на стартъпи, пише Wall Street Journal.

Хедж фондове, взаимни фондове, пенсионни фондове и други т.нар. нетрадиционни рискови инвеститори са били по-активни през второто тримесечие, отколкото през всеки друг период, твърди компанията за пазарни проучвания Pitchbook Data. Тези фирми са участвали в 42% от сделките за стартъп финансиране, а тези споразумения носят повече от три четвърти от инвестирания капитал според Pitchbook.

Инвестициите в американски стартъпи през първата половина на 2021 г. са достигнали 150 млрд. долара, изпреварвайки годишното финансиране за всяка година преди 2020 г., допълват данните.

Големите компании за управление на активи имат огромни капитали, действат бързо и е по-малко вероятно да поискат места в борда или участие в решенията на компаниите, което често ги прави по-привлекателни за основателите, сочат интервюта с инвеститори и с ръководители на стартъпи. Резултатът е главозамайващ темп на сключване на сделки.

„Това е като бързи запознанства, но по-екстремно“, коментира Питър Фишман, дългогодишен представител на Силициевата долина, който миналата година е съосновал стартиращаа компания за автоматизация на данни Mozart Data.

Още по темата

Днес половината от десетте топ инвеститори в стартъпи (в долари) са нетрадиционни рискови инвеститори, включително Fidelity Investment и Tiger Global Management. Броят на кръговете за финансиране на стартъпи, които включват нетрадиционни рискови инвеститори, се е удвоил през последните 10 години според Pitchbook.

Британската фирма за управление на активи Baillie Gifford, която има над 450 млрд. долара под управлението си, направи първата си инвестиция в стартъп през 2012 г. През 2019 г. създаде специално портфолио, „за да започне наистина да влива сериозни капитали на частни компании в късен етап на развитие“, твърди портфолио мениджърът Робърт Нацлър.

Някои традиционни фирми за рисков капитал се отказват от старите си практики, за да не изостават. За да действат бързо, някои рискови инвеститори заявиха, че намаляват одитите и проверките на клиентите и ще приемат думата на стартъпите за печалбата и загубата.

Между 2016 и 2019 г. имаше средно по 35 кръга на финансиране месечно, които са достигнали 100 млн. долара и повече, сочат данни на CB Insights. Тази година е имало по 126 сделки на месец.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Uber ревизира нагоре прогнозата си за третото тримесечие