IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renesas увеличава производствения си капацитет в битка срещу дефицита на чипове

Компанията сигнализира, че ще започне да се отплаща на своите акционери-спасители първоначално с обратно изкупуване на акции, а след това и с дивидент

11:38 | 30.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Японският производител на чипове Renesas Electronics обяви план да увеличи производствения си капацитет на ключови компоненти за автомобилната индустрия и потребителската електроника с повече от 50% до 2023 г., като някои анализатори прогнозират, че глобалният недостиг на чипове може да се задържи и през следващата година, съобщава Nikkei Asia Review.

В актуализираната си производствена стратегия от тази година Renesas планира да увеличи капацитета си за микроконтролери от висок клас с 50% до еквивалента на 40 хил. 200-милиметрови пластини на месец до голяма степен чрез договаряне с подизпълнители. 

Микроконтролерите намират широко приложение при автомобилите, което прави Renesas ключов разработчик за глобалните вериги на доставка на автомобилните производители. Важната роля на компанията като доставчик за индустрията беше подчертана по-рано тази година на фона на пожара, възникнал в една от фабриките ѝ за чипове североизточно от Токио.

Планираното разширение цели да облекчи глобалния недостиг на чипове, който помрачава автомобилния сектор на фона на силното търсене на превозни средства. Проблемите принуждават автомобилните концерни да съкращават производството и да се фокусират върху продуктите, които носят по-голям марж.

В същото време броят на поръчките на Renesas нараства с 30% от края на юни досега.

„Увеличаваме предлагането, но търсенето също е силно, тъй като концерните се опитват да наваксват загубеното време за производство", изтъква Такеши Катаока, вицепрезидент в Renesas и генерален мениджър на звеното за автомобилни бизнес решения. „Все още не можем да запълним празнината“, добавя той.

Японският разработчик иска да увеличи и производствения обем на микроконтролерите от нисък клас с около 70% до над 30 хил. броя на месец, основно чрез разширяването на капацитета на своите съоръжения.

Renesas заяви, че ще вложи над 80 млрд. йени (715 милиона долара) под формата на капиталови инвестиции през 2021 г. Част от сумата ще бъде насочена за ремонт на завода на компанията в Нака, където пламна пожар през март, както и за повишаване на защитата на съоръженията срещу подобни инциденти. За 2022 г. разработчикът е планирал още 60 млрд. йени за капиталови разходи.

Това е значително повече от отделяните от Renesas през последните години 20 млрд. йени.

Силното търсене на нейните продукти стимулира и нарастването на приходите. В комбинация с успеха на Dialog Semiconductor, новопридобитото британско звено, сега Renesas се стреми да постигне марж на оперативната печалба от 25% до 30% в дългосрочен план, спрямо предишната цел за марж от над 20%.

Renesas, която беше спасена от фалит през 2013 г. от подкрепян от правителството фонд и коалиция от клиенти, включително Toyota Motor, обяви, че ще започне да се издължава на своите акционери през следващата година на фона на растящата печалба. Президентът и главен изпълнителен директор на компанията Хидетоши Шибата заяви, че се надява Renesas да започне да се изплаща на акционерите „след една или две години, за предпочитане през 2022 г.“.

Предшественикът на Renesas, NEC Electronics, за последно изплати дивидент през март 2005 г. Компанията възнамерява да стартира с обратно изкупуване на акции и след това да започне да предлага дивидент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още