IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Репортаж в китайска медия изтри 26 млрд. долара от капитализацията на Alibaba

Компанията все пак успя да се възстанови от големия борсов спад

13:36 | 03.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Кратък момент на безпокойство относно съдбата на съоснователя на Alibaba Group Holding Джак Ма предизвика големи колебания на цената на акциите на компанията за електронна търговия. Това подчертава продължаващата тревожност сред инвеститорите, свързана с китайския технологичен сектор, който от година е обект на натиск от страна на властите, пише Bloomberg.

Стойността на книжата на Alibaba спадна с цели 9,4% в Хонконг, изтривайки 26 млрд. долара от пазарната капитализация на гиганта, след като държавната телевизия CCTV обяви, че властите в Ханджоу, където е основната база на компанията, са наложили ограничения на човек с фамилия Ма.

Акциите преодоляха по-голямата част от това понижение след изявление на местната полиция, в което се посочва, че името на обвиняемия се изписва с три свимвола. Китайското име на Джак Ма пък е с два.

Реакцията на инвеститорите „показва относнително слабите настроения в технологичната сфера“, коментира Уилър Чен, анализатор във Forsyth Barr Asia. “Смятам, че пазарът е твърде чувствителен към това“.

Alibaba Alibaba

Обвиняемият работи като директор хардуерни проучвания и развитие в ИТ компания, писа държавното издание Global Times, като се позовава на анонимни източници. CCTV пък обяви, че човекът е поставен под т.нар. „принудителни мерки“ на 25 април, след като е бил обвинен в подбуждане към подривна дейност на държавната власти и други действия, които застрашават националната сигурност.

По-късно телевизията добави, че има трети знак в името на обвиняемия, което разтърси инвеститорите, които отдавна са притеснени заради начина, по който Пекин регулира всяка част на интернет сферата, започвайки с действия срещу Джак Ма. Регулаторите спряха първичното публично предлагане на неговата компания Ant Group, преди да започнат кампания за овладяване на предполагаемите злоупотреби от все по-влиятелните интернет фирми.

Китайските власти в град Ханджоу, където са базирани и Alibaba, и Ant, не са открити за коментар по време на китайската Златна седмица, която започна от 1 май. Представители на Alibaba и Ant не са отговорили веднага на запитването за коментар.

Цената на акциите на Alibaba спадна с 0,2% до 101,90 хонконгски долара в 13:23 ч. местно време в Хонконг. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още