IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резултатите на HP надминаха очакванията заради бизнеса с компютри

Компанията вече има пазарен дял от 22,8%

11:35 | 30.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Тримесечните приходи на HP надминаха очакванията на анализаторите за четвъртото фискално тримесечие благодарение на растежа на бизнеса с персонални системи, който продава лаптопи и настолни компютри, както и благодарение на придобиването на бизнеса с принтери на Samsung, предава Ройтерс.

Книжата на HP, която управлява хардуерния бизнес на бившата Hewlett-Packard, повишиха съвсем леко стойността си по време на следборсовата търговия.

Бизнесът с персонални системи, който носи около 60% общите приходи на HP, бележи 11-процентов ръст на приходите за четвъртото тримесечие на годишна база до 10,06 млрд. долара. Сумата се оказа над очакваните 9,78 млрд. долара от анализаторите според данни на Refinitiv.

"От гледна точка на персоналните компютри сме впечатлени, особено на фона на обявената липса на процесори, която вече е добре известна“, коментира Дейвид Рижик, анализатор на Susquehanna Financial Group.

HP е втора в света по продажба на персонални компютри през третото тримесечие, с 22,8% пазарен дял. Той е спаднал от 23,9% през предходното тримесечие според компанията за проучвания IDC.

HP заяви, че приходите от бизнеса ѝ с принтери е нараснал с 9,1% до 5,30 млрд. долара през тримесечието на годишна база, което е малко под прогнозираните от анализаторите 5,31 млрд. долара.

Компанията завърши придобиването на бизнеса с принтери на Samsung Electronics за 1,05 млрд. долара през ноември 2017 г., като част от усилията си да засили своя бавен бизнес с принтери и копирни машини.

HP твърди, че не е мислила за влиянието от необявени мита или от някакви значителни промени в търсенето, които мога да бъдат резултат от засилването на геополитическите несигурности. Базираната в Пало Алто, Калифорния, компания заяви, че ще обмисли възможността за покачване на цените си, за да отговори на митата.

HP Inc. прогнозира, че през текущото тримесечие коригираната ѝ печалба ще е между 50 и 53 цента на акция. Анализаторите очакват печалба от 52 цента на акция.

Нетната печалба е нараснала до 1,45 млрд. долара, или 91 цента на акция, през четвъртото тримесечие, завършило на 31 октомври, от 660 млн. долара, или 39 цента на акция, година по-рано. Като се изключат някои елементи, компанията е спечелила по 54 цента на акция, което е в съответствие със средната прогноза на анализаторите.

Нетните приходи са се увеличили с 10,3% до 15,37 млрд. долара. Анализаторите очакваха средно 15,1 млрд. долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още