IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ричард Брансън открехна вратата към космическия туризъм

Предприемачът милиардер дава началото на една индустрия, която може да процъфти в следващите години

16:35 | 12.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Ричард Брансън достигна ръба на Космоса и се завърна безопасно на Земята – пътуване, което бележи поврат в продължаващите десетилетия усилия на милиардера предприемач да помогне за създаването на индустрия за космически туризъм, пише Wall Street Journal.

Космическото пътуване, което включваше Брансън и още петима други членове на екипа, беше завършено вчера с ракетен самолет на Virgin Galactic Holdings и дава надежда в способността на компанията да отвежда пътници до и от Космоса.

Virgin Galactic, компанията, която Брансън основа, планира да започне търговски услуги от следващата година, като ще таксува пътниците стотици хиляди долари за всеки подобен полет. Тестовият полет целеше оценяване на системите и преживяването на пътниците, както и предлагането на допълнителна валидация за сигурността. Превозните средства, разработвани от частните космически компании, са тествани малко пъти в сравнение с броя на тестовете на самолетите, които правят авиокомпаниите.

Британският предприемач и петима членове на екипа се изкачиха 53,5 мили (86 км) над повърхността на Земята.

В пика на 15-минутното пътешествие с кораба VSS Unity, след като се отделиха от самолета за изстрелване, членовете на екипажа се откачиха от местата си и изпитаха безтегловността, гледайки към Земята и Космоса от десетината прозорци.

Пътуването на Unity означава, че за няколко минути е имало рекордните 16 души в Космоса, като се включи екипажът, хората на Международната космическа станция и тези в китайската капсула Tiangong. Стотици хора успешно са посетили суборбиталното пространство от 60-те години насам, включително някои частни туристи като посещението на инвеститора Денис Тито с руска ракета до станцията през 2001 г. Но пътешествието на Брансън показва усилията на частните компании за развитието на бизнес, който всяка година може да превозва стотици хора.

Други компании се очаква да се присъединят към Virgin Galactic в транспортирането на пътници до и от Космоса. Space Exploration Technologies (SpaceX) на Илон Мъск планира да превози главния изпълнителен директор на компания за разплащания и още трима други до орбита тази година.

Основателят на Amazon.com Джеф Безос също инвестира в тази област с компанията си Blue Origin, която планира да отведе него и още трима души до суборбиталното пространство с ракета на компанията на 20 юли.

Както Безос, така и Мъск, който беше в Ню Мексико за полета на Virgin Galactic, поздравиха Брансън в социалните мрежи.

Космическият туризъм може да генерира близо 4 млрд. долара годишни придхои до 2030 г. по данни на UBS.

Virgin Galactic твърди, че планира да инициира платени полети в Космоса за туристи от 2022 г. Компанията твърди, че има 600 резервации за бъдещи полети, подкрепени от 80 млн. долара депозити. За миналата година компанията генерира 273 млн. долара загуба.

Още снимки от полета на Ричард Брансън можете да видите в нашата галерия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още