IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рисковите инвестиции в стартъпи в Европа са се свили с 21%

Данните за третото тримесечие сочат, че набраните средства са достигнали 5,22 млрд. долара през периода

15:42 | 12.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Докато Силициевата долина и Китай бележат ускоряване на финансирането с рисков капитал, Европа изглежда изостава. Според последните тримесечни данни на Dow Jones VentureSource размерът на средствата, отпуснати на стартъпи в Европа, и броят на сделките са се свили значително през трите месеца, завършващи през септември, пише VentureBeat.

Докладът, наречен 3Q’18 Europe Venture Capital, сочи, че компаниите, подкрепени с рисков капитал в Европа, са набрали 5,22 млрд. долара през третото тримесечие, което е с 21% по-малко спрямо същия период на миналата година. Сделките за набиране на капитал са достигнали 684, или с около 9% по-малко от третото тримесечие на 2017 г.

Данните са по-ниски и от тези за второто тримесечие на тази година. Финансирането е спаднало с 26 на сто, а броят на сделките – с 18%.

Дори на фона на Brexit стартъпите във Великобритания все още са номер едно в това отношение, набирайки 43% от общия капитал през третото тримесечие и привличайки 32% от всички сделки. И все пак сумата от 2,3 млрд. долара, набрани от британски стартъпи, са с 11% по-малко от сумата през второто тримесечие. 215-те сделки пък са с 16 на сто по-малко спрямо предходния отчетен период.

Франция се класира на второ място по набран рисков капитал със своите 678 млн. долара. Страната е на трето място по брой сделки – 78. Германия е трета по размер на средствата – 631 млн. долара, и втора по брой сделки – 83.

Новините за рисковите инвеститори са добри. 24 рунда за набиране на рисков капитал бяха затворени през тримесечието – за сумата от 4,1 млрд. долара. Това е с 50% повече спрямо предходното тримесечие и с 90% повече спрямо същото тримесечие година по-рано.

Още новини от технологичния свят вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още