IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Робот привлече близо 12 хил. нови клиенти към датска банка за половин година

Машината предоставя инвестиционни съвети благодарение на алгоритъм

15:40 | 10.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За малко повече от половин година датската банка Danske Bank привлече 11 500 клиенти към инвестиционна услуга, предоставяна от робот. Най-голямата финансова фирма в Дания се надява, че проектът ще й помогне да разшири операциите си за управление на активи, пише Bloomberg.

Роботът се нарича Джун. Той се насочва към непрофесионалните клиенти и малките предприятия, които обикновено не разполагат с ресурси, за да разберат какво да правят с излишъка си от пари. И тъй като Дания държи световния рекорд по отрицателни лихвени нива - под нулата от 2012 г. насам, по-дълго от всяко друго място на Земята, банката твърди, че има смисъл да се пренасочват депозити, които сега не печелят нищо.

Клиентите, които се срещат за първи път с Джун за питани на първо място колко искат да инвестират (ограничението е 1 милион крони или около 160 000 долара на човек). След това те трябва да изберат категория риск. Ако не са сигурни, Danske предоставя кратък тест, последван от въпроси относно предпочитания инвестиционен времеви хоризонт, както и от приходите, разходите, активите и пасивите. Около 10 минути по-късно,  въз основа на алгоритъм, Джун предоставя препоръка в кой от петте фонда на банката да инвестира клиентът.

На клиентите се предлага достъп до фондовете, търгувани на борсата, с различно разпределение на акции и облигации и различни географски точки, в зависимост от апетита им за риск.

Според датската компания интересът към робота е голям. В същото време ръководството твърди, че Джун не е убиец на работна ръка, даже напротив, разширява съществуващия бизнес.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още