IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Роботите все още не са унищожили толкова работни места, колкото се очакваше

Нов доклад на Световната банка сочи, че хората вероятно ще сменят много повече работни места в бъдеще

19:29 | 03.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на автоматизацията за момента е оказала незначителен ефект върху работните места в глобален мащаб, посочва главният икономист на Световната банка, въпреки множеството мрачни прогнози, че хората ще бъдат заменени от машините, пише Bloomberg.

Въпреки че развитите икономики премахнаха работни места в производството през последните две десетилетия, ръстът на този сектор в Източна Азия компенсира загубата, сочи годишният доклад, публикуван от базираната във Вашингтон международна финансова институция.

"Страхът, че роботите са елиминирали работни места – този страх досега не е подкрепен от доказателства досега“, коментира главният икономист на Световната банка Пинелопи Куджану Голдбърг.

Докладът за световното развитие 2019 г. е най-новото от поредицата усилия на академичните среди, консултантите и правителствата да направят оценка на въздействието на новите технологии върху заетостта. Минали проучвания често прогнозираха, че автоматизацията ще унищожи повече работни места, отколкото създава.

В доклада си вместо това Световната банка подчертава, че естеството на работата в бъдеще ще се развива. Въпреки че технологичният напредък на автоматизацията започва да помага за справянето с хиляди рутинни задачи и ще премахне множество нискоквалифицирани работни места в развитите икономики и развиващите се страни, той също така създава възможности за различни, по-продуктивни и по-творчески работи.

"Това е четвъртата индустриална революция, преди нея имаше три, и във всеки от случаите ние успяхме да оцелеем, така че въпросът не е в това машините напълно да отстранят хората“, коментира Голдбърг. „Евентуално ще се адаптираме“.

Въпреки че ефектите са незначителни в световен мащаб, докладът посочва, че делът на заетостта в производството е спаднал с повече от 10 процентни пункта през последните две десетилетия в страни като Великобритания, Испания и Сингапур, тъй като работниците се насочват от производството към сектора на услугите. Междувременно делът се е увеличил в развиващите се страни, като Виетнам, където е нараснал от 9% през 1991 г. до 25% през 2017 г.

В бъдеще е по-вероятно служителите да имат много работни места в рамките на кариерата си, вместо да пазят позициите си при един работодател с десетилетия, твърдят от Световната банка.

Все по-важни ще стават различни умения, допълва докладът. Вместо хора с умения, които могат да бъдат заменени от технологиите, работодателите ще търсят такива, които имат по-развити когнитивни умения, като решаване на сложни проблеми, могат да работят в екип и имат много добри комуникативни умения.

За да улеснят прехода, правителствата трябва да гарантират универсално минимално ниво на социална защита, посочва Световната банка.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още