IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Роботите заплашват 200 хил. банкови работни места в САЩ в следващото десетилетие

По-малко засегнати ще са позициите, свързани с технологии и консултантски услуги

14:00 | 02.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Технологичната ефективност ще доведе до най-голямото намаляване на работни места в историята на американската банкова индустрия. Очаква се 200 хил. позиции да бъдат засегнати през следващото десетилетие, сочи доклад на Wells Fargo & Cо., цитиран от Bloomberg.

150 млрд. долара е сумата, която финансовите фирми в страната харчат за технологии – повече от всяка друга индустрия. Всичко това ще доведе до по-малки разходи, а компенсациите на служителите ще представляват половината от всички банкови разходи, твърди Майк Майо, старши анализатор в Wells Fargo Securities.

Бек офисът, банковият клон, кол центровете и корпоративните служители ще се свият с между една пета и една трета, а работните места, свързани с технологиите, продажбите и консултирането ще са по-малко засегнати, сочи проучването.

„Това ще бъде драматична промяна в контактните центрове, както за външните, така и за вътрешните“, коментира Майкъл Тан, партньор в Deloitte, който ръководи дейностите на консултантската фирма, свързани с иновациите в глобалните финансови услуги. „Вече виждаме свидетелства за това с чатботовете, а някои хора дори не знаят, че си чатят с изкуствен интелект, защото просто отговарят на въпроси“.

Майо от Wells Fargo се присъединява към директорите, консултантските фирми и другите, които прогнозират огромни съкращения в банковата работна сила заради натиска от автоматизацията.

През май McKinsey & Co. заяви, че очаква броят на служителите, работещи в фронт офис – банкерите и търговците, които исторически са разглеждани като най-ценните активи на финансовите фирми, ще намалеят с почти една трета заради навлизането на роботите.

Броят на фронт офис служителите в инвестиционното банкиране е спаднал с една пета през 2018 г., сочат данни на Coalition Development.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още