IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Роботизацията на производството ще създаде нови професии

Технологичният сектор има добри предпоставки за развитие в България, заяви Илиaн Георгиев, главен изпълнителен директор на БАКБ

09:51 | 17.10.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Роботизацията и автоматизацията на производството ще създадат нови професии. А технологичният сектор има най-добри предпоставки за развитие в България в следващите 10 години. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Илиан Георгиев, главен изпълнителен директор на БАКБ. 

"Това, което отчитам като възможности за развитие в България в идните години, е силното разрастване на сектора на технологичните услуги. Не бих оставил на заден план и земеделието,там също имаме какво да направим, да подобрим производителността, оттам и значимостта на сектора в икономиката", каза той в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Автоматизацията и роботизацията ще подобрят и променят производството. Според Георгиев освобождаването на заети с физически труд ще доведе до необходимостта те да се преквалифицират, да търсят нови възможности в други професии и на друг пазар. А такива също ще бъдат създадени, защото управлението на машини ще изисква компетентни хора.

Експертът вижда бъдеще и в системите за събиране на данни.

"Сравнително малката задлъжнялост от страна на технологичните компании се дължи на това, че този бизнес е труден за финансиране", обясни  Илиан Георгиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 5 години
освен да създаде нови работин места в държавната администрация, друго надали :):)... и след като прочетох статията, разбрах че няма статия, само заглавие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още