IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: Китайските регулатори одобриха сделката с чипове на Toshiba

Оценката на антимонополния орган е най-голямото и последно препятствие пред продажбата на подразделението на японската компания

15:42 | 17.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайските регулаторни органи одобриха продажбата на бизнесa с чипове с памет на японския технологичен концерн Toshiba на стойност 18 млрд. долара на консурциум, ръководена от финансовия инвеститор Bain Capital, съобщава Ройтерс, цитирайки японски източник.

Оценката на антимонополния орган е най-голямото и последно препятствие пред продажбата на подразделението на Toshiba. 

Говорител на японската компания каза, че на този етап компанията не потвърждава дали имало одобрение от страна на китайските регулатори.

Представител на държавната администрация на Китай за регулиране на пазара заяви, че не е запознат със ситуацията и не може да коментира. Представител на Bain пък не е бил открит за коментар.

Забавянето от страна на регулаторите доведе дори до спекулации, че Toshiba може да се откаже от сделката и да премине към алтернативен вариант като например първично публично предлагане за бизнеса с чипове.

Toshiba, която създаде технологията за NAND чипове, предложи този свой бизнес за продажба, за да се справи със счетоводните си проблеми и милиардите долари загуба през 2017 г. във връзка с нейното звено за енергетика в САЩ. Компанията увеличи капитала си с продажбата на активи от бизнеса си в сферата на енергетиката за 410 млрд. йени, както и с продажбата на нови акции за 600 млрд. йени. 

Междувременно японският концерн обяви, че очаква нетната му печалба да скочи с 33 на сто през тази фискална година благодарение на планираната продажба на звеното ѝ за чипове за памет.

Нетната печалба на борещия се с проблеми конгломерат вероятно ще нарасне до 1,07 трлн. йени (9,75 млрд. долара) от 804 млрд. йени, отбелязвайки втората поредна година на печалба за компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още