IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия с нови заплахи към Apple и Google

Москва може да сметне нежеланието на американските компании да отстранят приложението на Алексей Навални за опит за намеса в изборите

19:18 | 02.09.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия може да се отнесе към отказа на Apple или Google за премахване на приложението на критика на Кремъл Алексей Навални от техните магазини като намеса в парламентарните избори този месец, съобщи агенция Интерфакс, цитирайки комуникационния регулатор в страната.

Съюзниците на Навални, който е най-яростният местен противник на президента Владимир Путин, планират да използват приложението, за да организират тактическа кампания за гласуване и да нанесат удар на прокремълската управляваща партия „Единна Русия“, която доминира на политическия фронт, предава Ройтерс.

Планът за тактическо гласуване на вкарания в затвора политик е един от последните лостове, които той и неговите съюзници имат, след като през лятото управляващите обявиха движението за „есктремистко“.

Комуникационният регулатор "Роскомнадзор" заяви, че Google и Apple могат да бъдат наложени първоначални глоби до 4 млн. рубли (55 хил. долара), ако не ограничат достъпа до приложението, посочва Интерфакс.

„Непредприемането на действия представлява нарушение на руския закон... и може също така да се разглежда като намеса на американските компании в изборите в Русия“, допълва той.

На съюзниците на Навални е забранено да участват в изборите на 17-19 септември, а "Единна Русия", която подкрепя Путин, се очаква да спечели въпреки намалялата ѝ популярност.

Москва каза на Google и Apple да премахнат приложението от магазините си миналия месец. Междувременно Русия използва ново дигитално оборудване, за да се опита да блокира приложението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 4
Up sofix up2000
преди 2 години
скрипали, навални, березовски, санкции....тези дезионформационни кампании на НАТО разбиха ЕС! сащ имаха бизнес за около 20 млрд долара с РФ и на тях има е все едно. Палачинката се обърна ще си скубем косите. Русия е по-демократична от БГ със сигурност и е най-голямата страна в света. Само от завист, комплекси и алчност ли ни налагат да ги мразим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още