IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската търсачка Yandex намери NASDAQ

Компанията ще листне между 10 и 20% от акциите си, за които се надява да набере до 1 млрд. долара

11:44 | 29.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Руската търсачка Yandex намери NASDAQ

Големият руски интернет концерн Yandex ще се листва на Нюйоркската борса. Компанията вече е подала документи за първично публично предлагане на NASDAQ чрез регистрирано в Холандия дъщерно дружество. „Броят на акциите, които ще бъдат предложени, както и датата, все още не са уточнени“, се казва в прессъобщение, цитирано от информационна агенция Риа Новости.

Според експертни оценки банките са оценили концерна на между 6 и 9 млрд. долара. По време на планираното за края на май или началото на юни първично предлагане руската търсачка ще пласира на NASDAQ между 10 и 20% от акциите си, за които се надява да събере 1 млрд. долара, твърди експерт, който е пожелал да остане анонимен. За организиране на процедурата са ангажирани Morgan Stanley, Deutsche Bank Securities Inc. и Goldman Sachs.

Компанията планира да похарчи набраните средства за „корпоративни цени, включително инвестиции в технологична инфраструктура, нови услуги и центрове за обработка на данните“, се казва в проспекта. Част от привлечените пари могат да бъдат използвани и за придобивания или инвестиции в технологии и свързани бизнеси, пише още Риа Новости.

През миналата година Yandex е имала чиста печалба от 3,817 млрд. рубли (93,55 млн. евро), което е с цели 90% повече от 2009 г. Продажбите на руската търсачка са нараснали с 40% до 12,5 млрд. рубли (306,3 млн. евро). Компанията е собственик на сайтовете Yandex.ru (Русия), както и на Yandex.by (Беларус), Yandex.kz (Казахстан) и Yandex.ua (Украйна).

Въпреки добрите показатели обаче концернът не планира в близко бъдеще да раздава дивиденти на акционерите си. Основателите на компанията – Аркадий Волож и Илия Сегалович, владеят съответно 19,77% и 4,14% от акциите.

Основният капитал се състои от 2 млрд. акции от клас А с номинал 0,01 евро, 274 млн. акции от клас B с номинал 0,10 евро, 274 млн. акции от клас C с номинал 0,09 евро, една „златна“ акция с номинал 1 евро и 2 млрд. привилегировани акции с номинал 0,01 евро.

В Русия Yandex е най-ползваната интернет търсачка и по данни на анализаторската компания LiveInternet владее пазарен дял от 64%, като по този начин държи доста по-назад от себе си световния пазарен лидер Google.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още