IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководените от основателите си компании се възстановяват по-добре от останалите

Играчи като Amazon показват по-добър ръст на цената на акциите и на нетната печалба от фирмите, ръководени от други мениджъри

22:47 | 19.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Технологичните компании, ръководени от своите основатели, се представят много по-добре както по отношение на цената на акциите си, така и по печалба през тази година, изпреварвайки компаниите, ръководени от други мениджъри, сочи анализ на Ройтерс.

Големите, ръководени от основателите си фирми в сектора, записаха удвояване на цената на книжата си от началото на 2020 г., като спокойно надминаха ръста от 7,8% на индекса S&P 500.

Освен това са се представили по-добре от конкурентните технологични фирми, ръководени от наети мениджъри, носейки добри средства на инвеститорите и добавяйки милиарди долари към състоянието на самите основатели. В това число попадат основателят на Amazon Джеф Безос, Рийд Хейстингс, който създаде Netflix, както и Илон Мъск, който стои зад проекта Tesla.

Тази година 400-те топ компании от всички сектори, ръководени от основателите си, са регистрирали среден ръст на цената от на акциите от 58,4%, спрямо 10% при 400-те, ръководени от други мениджъри.

След като операциите на много компании пострадаха от пандемията на Covid-19, инвеститорите търсят фирмите, които имат шанс да се възстановят по-бързо. Анализ на капиталовите разходи предполага защо инвеститорите смятат, че водените от основателите си компании се представят по-добре.

За първата половина на 2020 г. ръководените от основателите си организации са записали 20% растеж на капиталовите разходи, а при другите фирми разходите за бъдещ растеж са се свили с 2 на сто.

По данни на Refinitiv управляваните от основателите фирми се очаква да запишат средно 22,8% ръст на нетната печалба през следващите три години, спрямо 7,1% при компаниите, ръководени от други мениджъри.

Рик Маршал, изпълнителен директор на MSCI ESG Research, твърди, че повечето фирми, които са ръководени от своите основатели, ще се представят по-добре от другите, както по отношение на цената на книжата, така и по ръст на печалбата за годината.

Но все пак той посочва, че макар да предоставят по-големи възможности за инвеститорите, компаниите, водени от своите основатели, носят и по-големи рискове.

"Според мен компаниите, ръководени от главен изпълнителен директор, са по-безопасен залог - по-малко вероятно е да се представят по-добре, но пък е много по-малко вероятно да доведат до драматични загуби", твърди Маршал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още