IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководителят на Huawei изгради империя, която Тръмп може да разруши

Телекомният гигант се озова в центъра на по-голямата вражда между САЩ и Китай

18:22 | 10.12.18 г. 1
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

В големия кампус на Huawei Technologies в Шънджън стените на къта за хранене са осеяни с цитати на основателя милиардер и главен изпълнителен директор на компанията Рън Зенфей. Лабораторията за изследвания в кампуса прилича на Белия дом във Вашингтон. Може би най-любопитни обаче са трите черни лебеда, които се разхождат около езеро.

Целта е елегантните птици да напомнят на Рън, който е бивш военен от Народната освободителна армия, преквалифицирал се в магнат, да избягва самодоволството и да се подготви за неочаквана криза. Това до голяма степен обобщава случващото се в Huawei, чийто главен финансов директор Мън Уанджоу, дъщеря на Рън, е в ареста в Канада и може да бъде екстрадирана в САЩ по обвинения в заговор за измама на банки и нарушаване на санкциите срещу Иран, пише Bloomberg.

Арестът поставя Huawei в центъра на ескалиращата технологична вражда между Китай и САЩ, които смятат компанията – голям глобален доставчик на оборудване за мобилни мрежи, за потенциален риск за националната сигурност. Твърдолинейни представители на администрацията на Доналд Тръмп искат най-вече да попречат на Huawei да доставя безжични преносвачи на данни при преминаването към 5G, следващото поколение технологии, които се очаква да ускорят промяната към свързани с интернет устройства и самоуправляващи се коли.

Рън е легендарна фигура в света на китайския бизнес. Той оцелява по времето на Големия глад при Мао Дзедун и в крайна създава телекомен гигант с приходи от 92 млрд. долара, който всява страх сред някои политици на запад.

Huawei е най-големият производител на смартфони в Китай и тази година се доближи до Apple, като стана втория по големина производител в света, сочат данни на консултантската компания IDC. Въпреки че за компанията не се шуми толкова в медиите в сравнение с останалите интернет гиганти в Китай, приходите на Huawei за миналата година бяха по-големи от тези на Alibaba Group Holding, Tencent Holdings и Baidu, взети заедно. Около половината от приходите на компанията идват от чужбина начело с Европа, Близкия изток и Африка.

Бързата експанзия на Huawei в света от години е подлагана на критики, като още през 2008 г. Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ предотврати придобиване. В последно време Австралия, Нова Зеландия и САЩ блокираха или ограничиха използването на оборудване на компанията. Японските безжични оператори планират също да забранят част от оборудването на Huawei, съобщи агенция Киодо в понеделник.

Пълна забрана на закупуването на американски технологии и компоненти, ако се стигне до такава, ще нанесе съкрушителен удар на Huawei. По-рано тази година администрацията на Тръмп наложи такова наказание на ZTE, също китайски телеком, и така застраши оцеляването му, но в крайна сметка смекчи мерките. Както Huawei, така и ZTE имат забрана да участват в държавни поръчки на територията на САЩ.

Пълна забрана в САЩ ще важи не само да хардуерните компоненти, но и ще отреже достъпа до софтуера и патентите на американските компании, казват Едисън Лий и Тимъти Чау, анализатори в компанията Jefferies Securities. „Ако Huawei не може да лицензира Android от Google или патентите на Qualcomm за технологията за 4G и 5G радио достъп, няма да може да произвежда смартфони или 4G/5G базови станции“, допълват те.

Правните неприятности на компанията в САЩ може да се разпрострат и на други пазари. „Изискванията на правителствата за телекомуникационната инфраструктура на практика изключват китайския доставчик от пазари с голям растеж“, отбелязва анализаторът от Morningstar Research Марк Кеш. „Освен това доставчиците на телекомуникационни услуги без наложени от правителствата ограничения може да започнат да намаляват използването на оборудване на Huawei за 5G мрежата си“, допълва той.

Във Вашингтон Рън е недолюбван заради растящата технологична сила на компанията му. В Китай обаче той е смятан за национален герой, който се е издигнал от скромен произход до върха на богатството и социалния статут в китайското общество.

Дядо му е бил майстор на шунката в селото си в провинция Джъдзян, което дало възможност на бащата на Рън да стане първият студент от селото според разказа на Рън от 2001 г. за детските му години, публикуван на сайт, свързан с Китайската академия на обществените науки.

Баща му Рън Моксун е лидер на Комунистическата младежка лига и по-късно работи като учител и счетоводител във военен завод, но запазил бунтовническия си плам по времето на Гоминдана, като продавал революционни книги. След като се установил в селската провинция Гуейджоу, срещнал съпругата си и тя родила Рън Зенфей, по-големия от двамата им синове, както и пет дъщери.

По време на Големия скок напред, започнал в края на 50-те години на миналия век, гладът влиза в родния му град, след като политиките за индустриализация и колективизация на Комунистическата партия излизат от релси. Рън си спомня как майка му пъхала в ръката му всяка сутрин парче царевична палачинка, докато го изпитвала върху домашното му. Добрите му оценки му помогнали да влезе в Института по гражданско инженерство и архитектура в Чунцин.

След завършването си работи в инженерната индустрия до 1974 г., когато се присъединява към Инженерния корпус на Народната освободителна армия като войник и работи в химическа база в Ляоян. Huawei съобщава, че станал заместник-директор, но не запазил военния си чин. Въпреки това често вмъква в речите си военни термини.
Рън напуска армията през 1983 г. и започва да работи с първата си съпруга в компания в Шънджън, включена в специалната икономическа зона в града. По това време трябва да продаде всичко, за да изплати дългове на свой бизнес партньор и губи работата си в Shenzhen Nanyou Group, както и първата си съпруга.

След период на безсънни нощи, докато живее със семейството си, той открива добра възможност. Когато Китай започва икономическото си отваряне по времето на Дън Сяопин, навлизането на телефоните е по-ниско, отколкото средното равнище в Африка. То поставя Китай едва на 120-о място в света. Рън създава Huawei с четирима партньори през 1987 г. с 21 хил. юана първоначален капитал, малко над минималния изискван праг според правилата в Шънджън.

Huawei започва като търговец на оборудване за телекомуникационни компании, но техниците й скоро започват да произвеждат собствено оборудване. Компанията става известна със своята „култура на матрака“, при която служители припадали на матраци в офиса от изтощение. През 2006 г. 25-годишен служител, който работел до малките часове на нощта и след това спял в офиса, умира от остра форма на енцефалит. Някои служители на Huawei впоследствие се самоубиват. Смъртните случаи принуждават компанията да промени политиката си с течение на времето и да създаде ръководител на отдел здраве и безопасност.

Това не била единствената мярка на Рън за стабилизиране на морала. Той плащал на служителите си само половината от заплатата им в деня на заплащането, но в крайна сметка решил да превърне другата половина от заплатата на служителите и бонусите им в акции. Доклад на компанията от 2017 г. показва, че той има дял от 1,4%, с което нетното му богатство достига 2 млрд. долара.

Huawei се бори за пазарен дял с чуждестранни компании, като използва т. нар. „вълча култура“ на агресивни продажби, при която служители на компанията присъстват на събития, свързани с продажби, с няколко пъти по-голям екип от конкурентите.

Компанията навлиза на международни пазари в началото на новия век с телекомно оборудване, което е по-достъпно от продукти на конкурентни компании като Cisco Systems.

Компанията, която е колективна собственост на служителите си, е известна с дисциплината си, при която никой освен Рън не може да има собствен шофьор и да пътува в първа класа. „Никога няма да се поддадем на натиск отвън“, каза преди време Рън. Скоро обещанието му ще бъде подложено на изпитание от министерството на правосъдието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 1
pinoccio
преди 5 години
Тук има нещо интересно, което в никакъв случай не бива да убягва на читателите - компанията е колективна собственост на служителите си, а самият баш-началник притежава 1,4% от нея. Това е истинският социализъм, който се изплъзна на болшевизма и само компрометира понятието. Неслучайно китайците казват, че изграждат комунизъм с китайска специфика. От това именно ги е страх американците - повече, отколкото от обосновката им за плашещия бърз технологичен растеж. Това е социална система, която е много по-прогресивна от религиозния англосаксонски култ към частната собственост. Маркс е имал предвид точно такъв модел на производствени отношения като начин за избягване на експлоатацията на човек от човека. Затова е казвал, че комунизмът ще победи само в богати страни. А ние - дано у нас намерят на Банев флекса като веществено доказателство, защото иначе ще липсва оръжието на престъплението. Съдът ще отсъди, че няма предприятия, няма флекс - няма нищо за което да се хванат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още