IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 8% са се увеличили работните места в софтуерния бранш у нас през 2009 г.

Същевременно общо за бранша нетните приходи от продажби през миналата година са намалели с 27% в сравнение с предходната

12:45 | 30.09.10 г.
С 8% са се увеличили работните места в софтуерния бранш у нас през 2009 г.

Софтуерните фирми в България отчитат 8% ръст на броя на работните места през 2009 г., сочи изследване на състоянието на сектора на информационните технологии „Барометър на българската ИТ индустрия”, проведено от Българската асоциация на софтуерните компании БАСКОМ, представено днес. Най-голям остава броят на софтуерните разработчици, следвани от специалистите по качество и служителите по поддръжка.

През отминалата година компаниите, участвали в проучването, са отчели приходи средно на фирма от 1,74 млн. лева спрямо 2,4 млн. лв. средно през 2008 г. Общо за бранша нетните приходи от продажби през миналата година са намалели с 27% в сравнение с 2008 г. Нетната печалба през 2009 г. е спаднала с 46% и възлиза средно на 140 хил. лева.

Проучването е проведено онлайн сред общо 57 членове на БАСКОМ и на Българската Уеб Асоциация и е осъществено през периода януари - април 2010 г. Сред фирмите, участвали в изследването, преобладават разработчиците на софтуерни продукти и предлагащите софтуерни услуги.

Делът на износа се запазва

Около 50% от продажбите на софтуерните фирми у нас са от износ, като този показател се запазва почти без изменение в сравнение с предходните две години.

Водещата експортна дестинация остава Европа със 74% от поръчките, като през 2008 г. този показател е бил 75%. На второ място е Северна Америка с 26% (24% през 2008 г.), а делът на останалите региони е пренебрежимо малък.

Софтуерните услуги са 58% от целия износ, а делът на продадените извън България софтуерни продукти е 27%. При продажбите у нас софтуерните услуги държат 68%, а софтуерните продукти – 33% от пазара.

Най-продавани са аутсорсинг решенията, следвани от услугите в сферата на уеб дизайна и уеб разработките, ИТ консултациите, оптимизацията на бизнес процесите и др.

Очаквания за 2010 г.

Повечето представители на бранша имат умерени очаквания за неговото възстановяване през 2010 г., като близо 70% от запитаните очакват застой или бавно възстановяване. Според 47% от участниците броят на служителите през тази година ще се увеличи с 10%, а други 20% от запитаните очакват да остане същият.

Очаквания за външното влияние върху сектора

Близо половината от запитаните очакват държавната политика да не окаже влияние върху техния бизнес, докато 36,7% смятат, че тя ще има влияние, но то ще е по-скоро отрицателно. Според 51,7% от участниците глобалната икономическа ситуация ще продължи да оказва негативно влияние, докато 48,3% смятат, че такова ще има националната икономическа ситуация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още