IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С еврофинансиране ще се изградят 5G коридори по транспортните трасета

С телеком операторите и Министерство на финансите обсъждаме новата тарифа за радиочестотен спектър, посочи министърът на транспорта Росен Желязков

14:58 | 05.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията</em></p>

Снимка: Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Ще бъде финансирано разгръщане на мрежи за високоскоростен достъп до интернет и за изграждане на 5G коридори по линиите на транспортни трасета. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков при откриването на семинар: „Механизъм за свързване на Европа 2 (CEF 2): Нови цифрови възможности“, цитиран от МТИТС.

„Темата за 5G включва няколко елемента – технологичен, финансов и регулаторен. Очаквам в най-скоро време Министерството на отбраната положително да отговори на нашия апел за освобождаване на обхвата 700-800 мегахерца, за да може тези честоти да бъдат предоставени за разгръщане на 5G инфраструктурата“, обясни Росен Желязков.

Министърът информира, че продължава обсъждането с телеком операторите и Министерство на финансите на новата тарифа за радиочестотен спектър, защото “тя би била един от насърчителните елементи в политиката за разгръщане на 5G инфраструктура”.

„Искаме да развиваме 5G инфраструктура и не да контролираме входа, а изпълнението. Това означава по-малко административна тежест по отношение на разполагането и повече контрол по отношение на екосистемата“, потвърди Росен Желязков.

Трябва да постигнем синергия между средствата от Европа в размер на 3 милиарда евро за следващия седемгодишен период и усилията на икономическите оператори, за изграждане на високоскоростна цифрова инфраструктура. По думите му всички целенасочени инвестиции имат огромен ефект. Като пример министърът даде инициативата за безплатен безжичен интернет на обществени места.

“WIFI4EU показа, че местните общности са не само подготвени, но и търсят този достъп, не защото е безплатен, а защото е ефективен и дава възможност на малките общини да предоставят на населението и на потребителите интернет, който е вече е част от нашата екосистема. Този факт бе подчертан и в презентациите на представители на Европейската комисия, в които България беше наречена най-успешната страна в усвояване на средствата по WIFI4EU“, подчерта той.

Росен Желязков смята, че взаимодействието с телекомуникационния бизнес трябва да се развива особено в районите, където няма икономически потенциал.

“Изградената от държавата 7000 км оптична високоскоростна инфраструктура, заедно с бъдещите мрежи, ще позволи да се направи точно този модел на синергия, добави той.

Механизмът за свързване на Европа предвижда бюджет от 3 млрд. евро за седемгодишния период 2021-2027 г. в различни приоритетни области, заявиха по време на събитието представителите на Генерална дирекция „Съобщителни мрежи, съдържание и технологии“ в Европейската комисия и на Европейската мрежа на компетентните служби в областта на широколентовия достъп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още