Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

С Фонда за технологичен трансфер иноваторите ще стигнат до производство

Българските роботи ще влизат в конкуренция с компании от Сингапур и САЩ, посочи Петър Статев, председател на ИКТ Клъстер и София Тех Парк

С Фонда за технологичен трансфер иноваторите ще стигнат до производство

Снимка: Pixabay

В България все още не е заработил Фонд за технологичен трансфер. Заради пандемията процедурите по конкурса се забавят, но се надявам през втората половина на годината да има такъв фонд, който да позволи на иноваторите да достигнат масовото производство. Това мнение в ефира на Bloomberg TV Bulgaria изрази Петър Статев, председател на управителния съвет на ИКТ Клъстер и председател на надзорния съвет на "София Тех Парк".

Още по темата

"Организацията на сертифициран продукт за масово производство - като роботи за дезинфекция на помещения, изисква време и не се знае дали наши компании ще спечелят състезанието с компании от Сингапур и САЩ, например. Нашите учени и инженери поне реагираха бързо при създаването на този клас продукти", каза той.

Според Статев Великобритания е най-добрият пример за подкрепа на иновациите - той уточни, че страната мобилизира фондовете си и ги е фокусирала върху сегмента на фирмите за иновации.

"У нас има помощ за малките и средните предприятия, но тя е "на калпак" и без акцент върху компаниите с най-голям шанс за пробив на световните пазари, коментира експертът и заяви, че в България все още няма достатъчно добър регистър. - Нашата екосистема не е в готовност да даде отговор кои предприятия трябва да бъдат подкрепени."

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Epic Games, Spotify и сие създават алианс за натиск върху магазините за приложения