Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

С наближаването на IPO-то, Uber ползва все по-сериозни тактики, за насърчи растежа

Компанията продължава да има големи регулаторни проблеми в редица страни

С наближаването на IPO-то, Uber ползва все по-сериозни тактики, за насърчи растежа

Снимка: Архив Ройтерс

Съоснователят на Uber и неин бивш главен изпълнителен директор Травис Каланик редовно казваше на инвеститорите, че обича да държи компанията между реда и хаоса. По времето, когато напусна, хаосът беше водещ. Компанията се сблъска с множество скандали, включително разкрития, че е използвала подмолни тактики, за да повлияе негативно на конкурентите си и е подвела регулаторите.

Близо две години по-късно, при новото ръководство и при очаквания дебют на Wall Street в петък, в рамките на най-голямото американско листване от 2014 г., Uber Technologies все още тества границите, пише в свой анализ Ройтерс.

Докато растежът се забавя, компанията продължава да води спорове с местни власти по света, които искат да ограничат колите на Uber по улиците на градовете си.

В Кейптаун, Южна Африка, например, Uber доминира пазара, на който се твърди, че има около 7000 шофьори, повечето от които работят нелегално, посочват властите. Uber обвинява „счупената“ система на Кейптаун за одобряване на лицензите за услуги за споделено пътуване.

В Съединените щати Uber използва съда, за да се опита да блокира това, което смята за безпричинни ограничения на бизнеса ѝ. Освен това успешно лобира за приемането на закони, които улесняват операциите ѝ.

Вътрешни хора от компанията твърдят, че главният изпълнителен директор Дара Косровшахи е постигнал напредък в прочистването на културата на фирмата, в която се появиха обвинения в сексуален тормоз, а редица директори, които се държаха зле, напуснаха.

Но бизнес тактиките, които не се харесват особено на депутати, местни власти и регулатори по целия свят, продължават да движат напред компанията.

Още по темата

"Това е в ДНК-то ѝ“, коментира бивш мениджър от Uber. “Старите навици умират трудно“.

Дали този подход ще донесе растежа и рентабилността, която ще търсят инвеститорите на публичния пазар, предстои да видим. Ръстът на приходите се забави до 2,3% през четвъртото тримесечие спрямо предходното – притеснителен сигнал за бизнес, който загуби повече от 3 млрд. долара миналата година.

Говорител на Uber отказва да коментира. В документите, подадени за IPO-то, компанията твърди, че „използва проактивен и колаборативен подход с регулаторите“ и „възстановява и укрепва“ връзката си с градовете. Там, където услугата е забранена, Uber предлага споделени велосипеди или си партнира с традиционни таксиметрови компании.

И все пак компанията признава „правните и регулаторни пречки“ по света, които могат да попречат на нейните приходи и на растежа ѝ.

Игра на котка и мишка

На хиляди километри от Wall Street Uber обтяга границите на регулацията.

В Чили, където предстои да бъде довършена регулацията за споделените пътувания, шофьорите на Uber са известни с това, че вербуват пътниците да им помагат да избягват пътна полиция. В град Мексико Uber протестира срещу новите правила за сигурност, твърдейки, че те ще ограничат броя на пътниците, които ще използват приложението ѝ. В Лондон Uber е в процес на пробация, след като временно загуби лиценза си за опериране в британската столица.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Microsoft плаща 25 млн. долара за извънсъдебни споразумения по обвинения в корупция