IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С нова технология „Обсерватория за идеи 2D“ ще създава 100% биоразградима пластмаса

Запознаваме децата с науката и върховите технологии, опазване на биоразнообразието и ги включваме в социално значими каузи, съобщи Ивайло Раднев от иновативния сартъп

15:54 | 21.01.21 г.
<p>
	Реновираната сграда с библиотека за децата в Габрово. <em>Снимка:&nbsp;&bdquo;Обсерватория за идеи 2D&ldquo;</em></p>

Реновираната сграда с библиотека за децата в Габрово. Снимка: „Обсерватория за идеи 2D“

Биопластмасата, която се ползва масово в момента, има много добавки в себе си, които не са разградими. Ние искаме да създадем изцяло нова технология, която е на ръба на науката и на бизнеса  и е 100% биоразградима. Това обяви в Bloomberg TV Bulgaria Интервю Ивайло Раднев от „Обсерватория за идеи 2D“, организация с нестопанска цел, която работи изцяло на доброволни начала. Заедно със съмишленика си Димитър Рангелов те успяват да запалят много хора от Габрово и региона в опазване на околната среда, като създават работилници, в които се обучават деца.

„Съветите, които получихме от страна на менторския колектив на инициативата на „Въхновяващите 5“, беше изключително ценно за компанията ни“, каза той.

Компанията е от петте победители, които спечелиха доверието на публиката и получиха най-висока подкрепа сред над 40 иновативни бизнеса в стартъп инициативата "Вдъхновяващите 5".

„Обсерватория за идеи 2D“ е доброволно и независимо сдружение с нестопанска цел за осъществяване на обществено полезна дейност, което обединява своите членове за разработване и осъществяване на идеи, свързани с запознаване на децата с науката и върховите технологии, опазване на биоразнообразието, съхраняването на специфичния български бит, традиции и култура, както и активно участие и иницииране на социално значими каузи.

„Насочили сме се към хората, за които 3D принтирането е хоби. Има доста подобна виртуална общност в България, която наброява над 3500 души. Ние виждаме, че 3D технологията става все по-достъпна и това със сигурност е една от професиите на бъдещето“, посочи Раднев.

Той съобщи за няколко „емблематични“ инициативи: „Звездни градове“, „Училище за дронисти“ и летни лагери за деца. „Там те се запознават как ще изглежда животът след около 30 години – новите технологии, новите професии“, съобщи oще Раднев.

Той потвърди, че акцент при използването на най-новите технологии и постижения в проекти, полезни за хората, са свързани с компостиране на отпадъци в училищата, в соларни панели, където се прилага изкуствен интелект.

По време на обучителните сесии с менторите Раднев и Рангелов са коментирали възможностите да преминат към съвсем нова технология, която в „момента се прави само в една лаборатория“.

Ивайло Раднев напомни, че менторите и досега продължават да помагат и за него това е най-ценното, защото промените настъпват само с желание за промяна.

Организацията има амбицията да се позиционира и на немския пазар.

Как  „Вдъхновяващите 5“ промениха бизнес модела на организацията за 3D принтиране? Защо технологиите променят живота? Защо най-голямата библиотека за деца за изкуствен интелект е в Габрово?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още