IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С оценка от почти 40 млрд. долара Grab осребрява най-голямата засега SPAC

Сделката с Altimeter Growth означава, че оценката на компанията за споделено пътуване се е удвоила само за два месеца

16:34 | 13.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Grab Holdings обяви, че ще стане публична на Nasdaq, като се слее с компания със специално предназначение (SPAC), осигурявайки си оценка от близо 40 млрд. долара в рамките на нов етап от SPAC бума, който обхвана американските пазари, пише Wall Street Journal.

Сделката за 39,6 млрд. долара за листването на компанията за споделено пътуване, доставки на храни и дигитален портфейл, оперираща в голяма част от Югоизточна Азия, е най-голямата, включваща дружество със специално предназначение и означава, че оценката на Grab се е увеличила повече от два пъти само за два месеца.

Сливането се случва заедно с набирането на над 4 млрд. долара капитал – най-голямата продажба на акции от компания от Югоизточна Азия в Съединените щати.

Базираната в Сингапур Grab заяви, че ще се слее с Altimeter Growth – SPAC, спонсосиран от Altimeter Capital от Менло Парк, Калифорния.

Сливането допълва еуфорията около свързаните със SPAC сделки. Рекордните 99 млрд. долара бяха набрани в САЩ от общо 306 дружества със специално предназначение тази година, сочат данни на SPAC Research, а около 435 все още търсят цели за сливане.

Grab, която беше създадена през 2012 г. като услуга за споделено пътуване в Югоизточна Азия, се преврърна в т.нар. суперприложение – единна платформа, която предлага редица услуги. Като част от тази стратегия Grab включи доставки на храна по домовете и финансови услуги. В списъка с инвеститорите ѝ се нареждат SoftBank Vision Fund, Uber Technologies и китайският гигант в споделените пътувания Didi Chuxing.

Приложението на Grab е свалено над 214 млн. пъти в осем страни от Югоизточна Азия, където оперира. Пандемията даде тласък на услугите ѝ за доставка, а шофьорите бяха насочени от услугите по превоз на хора към куриерските – гъвкавост, която не би била възможна в много развити държави.

Компанията отчете 12,5 млрд. долара брутен обем на стоките за миналата година, с което надмина нивата отпреди пандемията.

Преди сливането Grab беше оценена на около 15 млрд. долара, след кръг на финансиране от октомври 2019 г., сочат данни на PitchBook.

Вижте още технологични новини във видеото на Bloomberg TV Bulgaria: 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още