IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С роботите навлизат новите технологии в бита, посочиха експерти

Разработки с изкуствен интелект вече помагат на деца и възрастни хора, коментират доц. Иван Чавдаров и доц. Александър Кръстев от Института по роботика към БАН

16:36 | 10.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
С роботите навлизат новите технологии в бита, посочиха експерти

Идеята на роботите е да подпомага хората, не да ги измества. Ще се откриват нови работни места с нови професии, свързани с изкуствения интелект.

В това са убедени доцентите Александър Кръстев и Иван Чавдаров от Института по роботика към БАН, които в ефира на Вulgaria ON AIR коментираха бъдещето приложение на изкуствения интелект.

Не малко хора се притесняват от недалечното бъдеще, в което роботите до толкова ще се развият, че ще ги изместят – ще им вземат работата и функциите в обществото. Други хора с плам развиват тези технологии и по-скоро са скептични, че сценарий като от „Матрицата“ може да се случи. Технологията ли ще ни затрие като вид или именно тя ще ни спаси?

"Нашият институт по роботика има разработки за асистивна роботика. Имаме два робота, които могат да подсещат възрастни хора да си пият лекарствата, могат да звънят на тел. 112. Те използват сензорна система, която може да определи позицията на всеки човек. Сканират обектите и могат да ги заобиколят. Роботите се използват и за помощ на деца. Дори детски психолози могат да използват технологиите", отбеляза Александър Кръстев, който разкри предимствата при използване на роботите в пилотни проекти и сподели практическото приложение след пилотно изследване в два центъра за деца със специфични образователни потребности.

"Децата приеха робота като жив субект. Те много му се радваха. Надявам се в обозримо бъдеще тези технологии да станат достъпни за всички. Засега цената им е прекалено висока", каза ученият.

Доц. Иван Чавдаров обясни, че с ученици вече използват 3D принтиране за създаване на роботи.

"Преди година спечелих проект "Робоакадемия", който подпомага талантливи ученици, които работят в областта на роботиката, посочи той и обясни, че се създават роботи с много проста конструкция. – Този тип технология навлиза страшно много в нашия живот. Има полза в медицината, образованието и още сфери.“

Чавдаров напомни, че идеята на роботите е да помагат на хората, като е категоричен, че слабо вероятно е те да се обърнат срещу нас.

Как се управляват роботите? В кои области са най-застъпени?

Вижте повече във видео разговора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още