IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сагата "ZTE - САЩ" приключи със споразумение

Китайската компания ще трябва да плати глоба до 1,2 млрд. долара

11:03 | 08.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайската технологична компания ZTE се съгласи да плати до 1,2 млрд. долара за нарушаване на американските закони, които забраняват продажбата на американски технологии на Иран. С това споразумение се стига до края на продължилата една година сага, свързана с несигурността на ZTE дали ще може да продължи да прави бизнес в най-голямата икономика в света. Акциите на компанията повишиха стойността си в резултат от новините, предава Bloomberg.

Споразумението с американското правителство означава, че компанията ще плати 892 млн. долара глоба и ще трябва да даде допълнителни 300 млн. долара като наказание, ако наруши условията на споразумението.

Това е най-голямата криминална глоба, наложена от Министерството на правосъдието във връзка с контрола на износа и санкциите. Акциите на ZTE повишиха цената си със 7,4% в рамките на ранната търговия в Хонконг.

Министерството на търговията блокира износа на ZTE от САЩ през март 2016 г. по обвинение, че компанията е препродала американски стоки на Иран. Китайската компания продава смартфони и мрежово оборудване в Европа и Азия и купува компоненти от американски фирми като Qualcomm и Micron Technology.

"ZTE отстрани голяма потенциална заплаха за бизнеса си на сравнително разумна цена, а това е добра новина за нея“, коментира Питър Лиу, анализатор в консултантската компания Gartner. “ZTE може да оперира внимателно на чувствителни пазари като Иран, Ирак, Северна Корея и някои африкански държави в бъдеще, но това ще има ограничено влияние върху цялостния ѝ бизнес, тъй като компанията се опитва да насочи фокуса си кум развитите пазари с по-високи маржове“.

ZTE, която е най-големият китайски производител на мрежово оборудване след Huawei Technologies, отчете нетна загуба от 2,36 млрд. юана (342 млн. долара) за 2016 г., след като направи постъпки в опит да сключи споразумение с американските власти. Тя прогнозира между 10 и 20% скок на оперативните си приходи за това тримесечие благодарение на телекомуникационните оператори, които увеличават разходите си. 

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още