IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само 13% от бизнеса в ЕС има иновативен продукт на пазара през 2016-2018 г.

30% от фирмите в България ползват иновативни технологии и само 10% са извадили нов продукт на пазара, показват данни на Евростат

15:14 | 15.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Едва 13,2% от европейските компании (с персонал над 10 души) са създали един или повече иновативни продукти на пазара в периода 2016 - 2018 година. Това показват данните на Евростат.

В същото време малко над половината от компаниите в ЕС съобщават, че използват иновативни технологии в своята дейност.

eurostat eurostat

Източник: Евростат

Държавите с най-много предприятия, използващи иновативни технологии в ЕС, са Естония (73,1% от всички предприятия), Кипър (68,2%), Белгия и Германия (по 67,8%). Но не всяка такава дейност води до създаването на нов, иновативен продукт за пазара. И в Естония например едва от около 15% от компаниите са създали нов продукт за пазара.

Най-много иновативни продукти са създали фирмите във Финландия - почти 25% от всички компании в страната. Малко над 61% от финландския бизнес декларира, че използва иновативни технологии, в които се включва нов метод на производство, маркетинг и дистрибуция, разширяване на асортимента и т.н.

Данните на Евростат за България показват, че 30,1% от всички български компании използват иновативни технологии в периода 2016-2018 година. Малко под 10% са създали нов продукт за пазара в този период.

Така страната ни заема едно от последните места в тази област в ЕС.

Последна е северната ни съседка Румъния, където 14,6% от бизнеса декларира, че ползва нови технологии. Не е изненадващо и че само 2,9% от румънските компании успяват да произведат иновативен продукт за пазара.

За сравнение, южната ни съседка Гърция е сред държавите в ЕС с най-голям брой компании, които използват иновативни технологии. Почти 20% от бизнеса в страната предлага нов продукт за пазара в периода 2016-2018 година.

Много добро съотношение между брой иновативни компании и нови продукти на пазара има във Франция. Там малко над половината компании използват нови технологии, а в същото време около 25% са произвели нов за пазара продукт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още