IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само Франция въведе данък върху големите технологични компании

Австрия обяви плановете си да въведе от 2020 г. данък върху дейността на технологичните гиганти, посочи Спас Иванов, експерт по киберсигурност

14:29 | 03.01.19 г.
Само Франция въведе данък върху големите технологични компании

Франция едностранно въведе от 1 януари данък, с който по-справедливо да обложи дейността на големите технологични компании. Австрия също обяви плановете си да въведе от 2020 г. подобен данък, след като страните от Европейския съюз (ЕС) не успяха да се обединят около въвеждането на едни общ данък върху големите технологични компании. Това действие не се смята за справедливо, а за доста закъсняло.

Това е мнението на Спас Иванов, директор продажби на SENTIO и експерт по киберсигурност, изказано в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Технологичните гиганти извличат няколко десетки милиарда годишно от европейските пазари, като плащат данъците си предимно в САЩ, по месторегистрация, което беше допускано до момента. Много от европейските държави решиха, че не трябва да изпускат тази златна възможност повече. Само във Франция новият данък ще донесе близо 700 млн. евро приходи в държавната хазна от облагането на така наречената GAFA – Google, Amazon, Facebook, Apple, посочи експертът. – Към това трябва да се присъединят и други компании, които в момента са във фокуса на обсъждането, които до момента не присъстват в групата на обложените – Booking, Uber и други.

За пример той даде компанията Airbnb, която има “изключително добре развит бизнес на територията на Европа, има големи приходи, но не плаща данъци където и да било в ЕС".

По думите на Спас Иванов случаят с Apple в Ирландия е “добър пример” как големите компании, с многото пари и с многото адвокати, плащат по-малко пари отколкото един среден бизнес като процент.

Още по темата вижте във видео материала

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още