IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Самолетът Solar Impulse започна планираното околосветско пътешествие

Това е първият опит за полет около света без използване на гориво

10:52 | 09.03.15 г.
<p>
	Пилотите на Solar Impulse се подготвят за полета. <em>Снимка: Reuters</em></p>

Пилотите на Solar Impulse се подготвят за полета. Снимка: Reuters

Швейцарски самолет, захранван със слънчева енергия, излетя днес от Абу Даби, поставяйки началото на първия опит за полет около света без използване на гориво, съобщи БТА.

Самолетът е управляван от основателя на проекта "Слънчев импулс" (Solar Impulse) Андре Боршберг, който ще си разменя пилотирането с другия основател Бертран Пикар по време на пътуването, предвидено да се осъществи на етапи в продължение на няколко месеца.

Самолетът е усъвършенствана версия на прототипа, който летя за първи път преди пет години. Размахът на крилете му е 72 метра - повече от този на "Боинг 747", но теглото му е почти колкото на кола - около 2300 килограма.

Предвижда се от Обединените арабски емирства самолетът да стигне до Оман, оттам към Индия, Китай, Мианмар, после да премине над Тихия океан, след това през САЩ, да прелети над Атлантическия океан, да мине през Южна Европа или Мароко и да завърши отново в Абу Даби.

Очаква се околосветското пътуване да приключи в края на юли или дори август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още