IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung е изправена пред нов натиск заради структурата на собствеността

Директорът на антитръстовата комисия в Южна Корея твърди, че тази структура е неустойчива и трябва да бъде променена

14:55 | 10.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-големият южнокорейски конгломерат Samsung Group е изправен пред нови критики за своята структура на собствеността, след като представител на властите посочи, че тя е неустойчива, предава Ройтерс.

Директорът на корейската Kомисия за справедлива търговия Ким Сян-йо кръговата структура на собствеността между компании като Samsung C&T, Samsung Life Insurance и Samsung Electronics.

Въпросната структура позволи на семейството на наследника на Samsung Лий Дзие-юн да запази контрола си върху компаниите в конгломерата, най-вече диаманта в короната – Samsung Electronics, с минимални инвестиции, посочват критиците.

"Ясният факт е, че сегашната структура на собственост и контрол на Samsung Group, която идва от заместник-председателя Лий Дзие-юн, която се простира в Samsung C&T през Samsung Life Insurance до Samsung Electronics, не е стабилна“, коментира Ким пред репортери.

Сложната структура на собствеността на Samsung Group беше обект на критики и по-рано, най-вече от страна на американския хедж фонд Elliot Management, който през 2016 г. предложи като решение възможността Samsung Electronics да се раздели на две.

Samsung Electronics отказа това, но прие част от другите предложения на фонда.

Ким твърди, че призовава Лий да вземе решение относно притеснителната структура на собствеността, допълвайки, че заместник-председателят на Samsung Electronics Юн Бу-кун, който е присъствал на срещата, му е казал, че въпросът ще бъде обмислен.

Говорител на Samsung Electronics не е коментирал въпроса веднага.

Напоследък и други поставят под въпрос структурата на собственост на групата.

Главният финансов регулатор в страната заяви в сряда, че Samsung Life Insurance трябва да обмисли начини да намали риска от това да има прекалено много активи, концентрирани на едно място, включително като продаде част или целия дял на Samsung Life в Samsung Electronics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още