IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung Electronics отчита по-ниска печалба от очакваното

Силният вон и губещите инерция продажби на чипове засегнаха компанията

10:57 | 09.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics отчете по-ниска от очакваното печалба, след като продажбите на чиповете му за памет губят инерция и компанията се сблъсква със силния южнокорейски вон, пише Bloomberg.

Оперативната печалба нарасна до 15,1 трлн. вона (14,2 млрд. долара) в рамките на трите месеца, завършили през декември, сочат предварителни резултати, публикувани днес. За сравнение - средната прогноза на анализаторите беше за 16,1 трлн. вона. Книжата на Samsung понижиха стойността си с 1,6% по време на ранната търговия.

Цените на основните чипове за памет спаднаха след години на сериозни ръстове, което ограничи растежа, който стои зад рекордната печалба на Samsung през последните две тримесечия. Това беше комбинирано с растежа от около 7% на вона спрямо долара през четвъртото тримесечие, което доведе до спад на стойността на печалбата, генерирана в чужбина. И все пак нарастващото търсене на OLED екрани помогна за растежа на приходите от продажби до 66 трлн. вона през тримесечието, в сравнение с 67,6 трлн. вона колкото очаквана анализаторите.

Samsung е лидер в новото поколение OLED екрани. Компанията доставя такива за iPhone X на Apple, макар че двете компании се конкурират за доминацията на световния пазар на смартфони.

Samsung няма да предостави информация за нетната си печалба или за представянето на отделните си подразделения, докато финалните резултати не излязат по-късно през този месец.

Книжата на Samsung достигнаха рекордни върхове през 2017 г., преди през ноември да поемат надолу, след като Morgan Stanley понижи прогнозата си за цената на акците, позовавайки се на достигането на очакван пик в цикъла на продажби на чипове за памет и забавянето на продажбите на смартфони.

По-рано през този месец южнокорейското правителство предупреди за ръста на стойността на вона.

Твърди се, че Samsung планира да пусне на пазара новия си флагман Galaxy S9 следващия месец, с което ще предложи предизвикателство за iPhone X на Apple по-рано от очакваното. Освен това Samsung се опитва да създаде телефон със сгъваем дисплей, за да изпревари конкурентите си Huawei Technologies, Oppo и други китайски играчи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още