IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung Electronics подсказа за отслабване на мобилния пазар

Компанията се радва на рекордна печалба благодарение на силното търсене на чипове

10:06 | 26.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Южнокорейският производител на електроника Samsung Electronics заяви, че слабостта на глобалния пазар на смартфони ще забави ръста на печалбата му. Новината беше обявена, след като компанията представи рекордна печалба за тримесечието благодарение на силното търсене на чипове, използвани в сървъри, предава Ройтерс.

Най-големият производител на чипове за памет, смартфони и телевизори в света освен това обяви, че има по-слабо търсене на OLED екрани и това е едно от предизвикателствата пред бизнеса му през второто тримесечие. Въпреки това ключовият бизнес с чипове ще остане силен.

"Генерирането на ръст на общата печалба на компанията ще бъде предизвикателство заради слабостта на сегмента с дисплеи и спада на рентабилността на мобилния бизнес на фона на нарастващата конкуренция във високия клас устройства“, обяви южнокорейският гигант.

Книжата на компанията повишиха стойността си с 2,7%, докато бенчмаркът KOSPI се радваше на 1,3% ръст, след като инвеститорите оставиха на заден план притесненията за пазара на смартфони и насочиха вниманието си към прогнозата за бизнеса с чипове.

"Акциите поскъпват, след като прогнозата на Samsung Electronics за бизнеса ѝ с чипове се оказа по-позитивна от тази, която чухме от други компании“, коментира Грег Рох, анализатор от HMS Investment & Securities.

Южнокорейският конкурент SK Hynix и Tawain Semiconductor Manufacturing по отделно този месец предупредиха за по-слаб растеж на продажбите на чипове за смартфони. TSMC, която е ключов доставчик на Apple, сви прогнозата за приходите си през миналата седмица.

Но Samsung Elecstronics, конкурент и доставчик на Apple, прогнозира, че ще продължи да се радва на силни продажби не само от сървърните чипове, но и от тези за мобилни устройства.

Samsung Elextronics заяви, че оперативната ѝ печалба е достигнала 15,6 трлн. вона (14,4 млрд. долара) през първото тримесечие, което е с 58% повече спрямо година по-рано и е същият размер сума, която компанията прогнозира.

Приходите са скочили с 19,8% до 60,6 трлн. вона (56,13 млрд. долара), отново отговаряйки на очакванията.

Бизнесът с чипове отново е бил най-печелившият за Samsung и е генерирал рекордните 11,6 трлн. вона (10,7 млрд. долара) оперативна печалба за периода януари-март от 10,9 трлн. вона през предишното тримесечие. Това се случва въпреки знаците, че скорошният бум на пазара на чипове затихва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още