IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung Electronics се насочва към рекордна печалба за третото тримесечие

В дългосрочен план обаче прогнозата за пазара на чипове за памет не е толкова розова

12:30 | 02.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Южнокорейската технологична компания Samsung Electronics е напът да запише значителен ръст до рекордна тримесечна печалба, тъй като звеното ѝ за чипове се радва на невероятно представяне, благодарение на търсенето от страна на центровете за данни и на подобренията в производителността, предава Ройтерс.

Очаква се печалба за тримесечието между юли и септември да достигне връх, докато двугодишният суперцикъл на бързи доставки и нарастващо търсене се насочва към своя край, а цените на някои видове чипове вече се свиват значително.

Най-големият производител на чипове за памет в света, който ще обяви предварителните си резултати на 5 октомври, се очаква да отбележи ръст на оперативната печалба от 18% до 17,2 трлн. вона (15,5 млрд. долара), сочи проучване сред 15 анализатори. Прогнозата им е, че приходите ще се увеличат с 3,7%.

Това изпреварва растежа на оперативната печалба от 6 на сто през предходното тримесечие, когато телефонът Galaxy S9 не успя да изпълни прогнозите за продажбите и да се справи с конкуренцията от по-евтините китайски устройства, които засягат маржовете на нейния мобилен бизнес.

Големият тласък за Samsung идва от скока на цените на DRAM чиповете, които помагат на устройствата да извършват множество операции едновременно. DRAMeXchange прогнозира, че средната цена на DRAM чиповете е нараснала с 14 на сто през третото тримесечие спрямо година по-рано.

Но цените на NAND чиповете, използвани за по-дългосрочно съхранение на данни, са се свили повече от два пъти през същия период. Този спад се очаква да се ускори, а повечето анализатори прогнозират също, че цените на DRAM чиповете също ще поемат надолу.

"Очаквам, че от четвъртото тримесечие цените на DRAM чиповете ще спаднат с около 10%. Това ще засегне оперативния марж на Samsung”, коментира Ио Кю-дзиен, анализатор в eBest Investment & Securities.

Въпреки че се очаква Samsung да генерира значителен ръст от 12% на оперативната печалба за четвъртото тримесечие, анализаторите прогнозират минимален растеж на печалбата за първата половина на 2019 г., последвана от спадове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още