IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung излезе победител от кризата с чиповете

За една година печалбата на компанията е нараснала с 25%, концернът постигна и рекордни приходи

09:58 | 08.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Кризата с чиповете вече има поне един отявлен победител - оперативната печалба на южнокорейския производител на електроника Samsung Electronics се е увеличила с над 25% на годишна база благодарение на растящите цени на полупроводниците и изненадващо силното търсене на скъпи сгъваеми смартфони, съобщава Bloomberg.

Най-голямата южнокорейска компания обяви оперативна печалба в размер на 15,8 трлн. вона (13,2 млрд. долара) за трите месеца до края на септември, което отговаря на средната оценка на анализаторите за 15,75 трлн. вона. Продажбите са достигнали 73 трлн. вона (61,15 млрд. долара) спрямо оценки за 73,5 трлн. вона, сочат предварителните резултати, представени в петък. Samsung ще осигури данните за нетната печалба и за отделните подразделения, когато публикува финалните си резултати на 28 октомври.

Най-големият производител на чипове за памет и смартфони в света е спечелил от силното търсене, докато глобалната икономика се възстановява от пандемията с Covid-19. Хроничният недостиг повиши цените на чиповете, използвани във всичко - от мобилни телефони до умни автомобили и центрове за данни, захранващи облачни пространства и услуги. Samsung разширява и леярския си бизнес, произвеждайки персонализирани чипове за клиенти като Nvidia.

В мобилния бизнес Samsung засилва производството, за да задоволи силното търсене на сгъваеми телефони. Серията Z, представена през август, може да достигне цена от 1800 долара, но включва и първия сгъваем телефон за под 1000 долара – Galaxy Z Flip 3, който разшири клиентската база на категорията. Компанията е продала 1 милион нови сгъваеми телефона в Южна Корея с третия по бързина темп на продажби след моделите си Note 10 и Galaxy S8, допълва тя.

Акциите на Samsung поскъпнаха с около 1% в Сеул след новината.

Както обикновено, Samsung не публикува нетна печалба или резултати за своите подразделения в първоначалната си оценка. Но според анализаторите високото търсене на памет и системни чипове, както и покачването на цените са основните причини за ръстовете на приходите и печалбата. Макар че Samsung е по-добре позната със смартфоните си извън Южна Корея, печалбата ѝ до голяма степен се дължи на бизнеса ѝ с миркочипове. Полупроводниците обикновено формират най-голям дял от печалбата ѝ.

Корейският брокер Hanwha Investment & Securities изчислява, че полупроводниковият отдел е отговорен за около 63 процента от нетната печалба.

Очаква се цените на микрочиповете да намалеят през текущото тримесечие заради презапасяване от страна на клиентите, сигнализирайки потенциален цикличен спад. Micron Technology, един от силните конкуренти на Samsung, даде консервативна прогноза, тъй като търсенето на компютри се забавя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още